0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Előremutató keresztezés Martonvásáron

A klímaváltozás az utóbbi években sok feladatot adott az állat­tenyésztőknek, kutatóknak: új technológiai megoldásokat, illetve a hőstresszt jobban  toleráló egyedeket, családokat, fajtákat kezdtek kialakítani.

A hőtűrő átalakítás ötlete

– Sajnos azt kell mondjam, a klímaváltozás elért bennünket, így ezt a telepet is. Nem is emlékszem, melyik volt az a nyár, amikor elhatároztuk, hogy ez nem mehet így tovább, foglalkozni kell a kérdéssel. A 360 anyatehenet tartó gazdaságunkban ugyanis a rétre kiszállított borjak közül tizenvalahány hőgutában elpusztult azon a nyáron. Több anyatehenünk pedig ivarzási, illetve szaporodásbiológiai problémákkal küzdött a hőstressz miatt – idézi fel Gyulay Gyula a kezdeteket.

– A legelőnkről azt kell tudni, hogy a téesz idejében intenzív legelőgazdálkodás folyt itt, kivágták az összes erdősávot, és minden fás, ligetes bozótot kitakarítottak a területről. Vagyis nincs árnyékot adó fás rész, semmi, ami a nap ellen védelmet nyújtana és segítené az állatokat a hőstressz elleni védekezésben.

Nyilván odakint megoldhatatlan a ventilláció, a párásítás, a kvázi félklimatizált istálló, ami az intenzív tehenészetekben ma már megszokott. Tehát akkor született meg a gondolat, hogy valamilyen úton-módon egy olyan szarvasmarhafajtával kellene foglalkozni, vagy el kellene kezdeni kialakítani egy olyan fajtát, ami jobban viseli a nyári meleget, mint a kontinentális éghajlaton tenyésztett fajták. Célszerűnek tűnhetett volna egy már kész hőtűrő fajta behozatala, de a kontinentális éghajlaton a trópusi fajták behozatalával pont a kontraszelekció érvényesül, hiszen ők a hideget nem fogják majd bírni, amikor behozzuk őket. Így a keresztezési útvonal mellett döntöttem.

Gyulay Gyula: Ez a két állat wabu növendék. A felszaporítás során fogamzóképes, de még nem
tenyészérett fiatal üszőkből mosott embriókat más tehenek fognak kihordani

A keresztezett fajták

A keresztezés „alapfajtája” természetesen a telepen található blonde d’Aquitaine volt. Nemcsak azért, mert kéznél volt, hanem mert mindhárom hazánkban nagyobb állománnyal rendelkező francia nagytestű húsmarhafajtáról (charolais, aubrac, blonde d’Aquitaine) az a tapasztalat, hogy elég jól tűrik a hideget, meleget egyaránt. Gyulay Gyula tehát

úgy döntött, a saját, kiváló, nagytestű állományába keresztezi a hőtűrő géneket. Két fajtát választott, az afrikai ancole-watussit és a Karib-térségből származó senepolt.

A watussi Kelet-Afrikában őshonos fajta, amely valószínűleg egyiptomi hosszúszarvú és indiai zebu fajták keresztezésével jött létre körülbelül 2000 éve. A közepes termetű fajta hőstressztűrése bizonyítottan kiváló, azonban a fajtáról még nem álltak rendelkezésre keresztezésre vonatkozó kutatási eredmények.

A St. Croix szigetén kitenyésztett senepol fajta egyszínű vörös, szarvatlan, jól izmolt és bizonyítottan hőstressztűrő fajta. Ezzel a fajtával és keresztezett egyedeivel számos hőstressztűrésre vonatkozó kísérletet folytattak, melyben megállapították, hogy mind a fajtatiszta, mind a keresztezett F1-es állományok jobban tolerálták a magas hőmérsékletet, mint a fajtatiszta angus és hereford szarvasmarhák.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: