0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Előremutató keresztezés Martonvásáron

A klímaváltozás az utóbbi években sok feladatot adott az állat­tenyésztőknek, kutatóknak: új technológiai megoldásokat, illetve a hőstresszt jobban  toleráló egyedeket, családokat, fajtákat kezdtek kialakítani.

A watussi távoli ősei között már szó volt az indiai zeburól (Bos Indicus). Miután a világ szarvasmarha-állományának nagyobb része a hőtűrő zebu, kézenfekvő lett volna a zebuval való keresztezés.

– Valóban, így könnyű dolgunk lett volna, csakhogy Indiában, ahol szent állatként tisztelik a szarvasmarhát, a marhahús éves fogyasztása nem éri el fejenként az egy kilogrammot sem, ezért a bos indicus szarvasmarha húsának az ízminőségére ők soha nem tenyésztettek.

Rengeteg helyen, egyebek mellett Dél-Amerikában, Texasban tenyésztik a bos indicus-t a hőtűrése vagy a nagyon jó súlygyarapodása és más jó tulajdonságai miatt, de hihetetlen energiákat fordítanak arra, hogy az ebből kialakult fajták (santa gertrudis, brangus, braford charbray stb.) húsminőségét és ízét javítsák.

A bos indicus-szal ugyanis belevittek egy rossz ízt a szarvasmarha húsába. Mi azonban ügyelünk arra, hogy az indiai alfajt ne vigyük be az új hőtűrő fajtánkba. A senepolt pedig azért vontuk be a keresztezésbe, mert a hőtűrése mellett testalakulásában is hasonlít a modern európai húsmarhafajtákra, és mert szarvatlan.

Képünkön sorban magyartarka, wabu, blonde d’ Aquitaine növendéküszők láthatók

Elvárások az új fajtával szemben

A martonvásári programban a keresztezések eredményeként születő egyedek akkor lesznek egy új szarvasmarhafajta egyedei, ha tulajdonságaikban bizonyítottan különböznek más, illetve a kiinduló fajták tulajdonságaitól.

– Magyarországon az állattenyésztési törvény szerint akkor jegyezhető be új szarvasmarhafajta, ha abban bizonyítottan új genetikai tulajdonságokkal rendelkező egyedek vannak, és van belőle legalább 100 darab tehén.

Az új fajtánál három tulajdonságban akartak eltérőt alkotni. Célul tűzték ki a jó hőstressztűrést, a jó húsminőséget, illetve a szarvatlanságot.

– Világszerte törekvés, hogy genetikailag távolítsuk el a szarvat szarvasmarhákról, legyen szó tej- vagy húshasznú fajtáról. Ez egyrészt tenyésztésbiztonsági, tehát munkavédelmi szempontból fontos, másrészt a sűrűn tartott állatoknak a hierarchiai rangsor kialakítása során létrejövő vetekedésükből eredő sérülések elkerülése végett kívánatos dolog, hogy szarvatlan legyen a szarvasmarha.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: