0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Előremutató keresztezés Martonvásáron

A klímaváltozás az utóbbi években sok feladatot adott az állat­tenyésztőknek, kutatóknak: új technológiai megoldásokat, illetve a hőstresszt jobban  toleráló egyedeket, családokat, fajtákat kezdtek kialakítani.

A munka folytatódik

– A tudatos keresztezéssel és szelekcióval ma úgy állunk, hogy még tehenünk nincs, de már vannak olyan üszőink, amik a kívánt értéket produkálják. Az összes állat embrió­transzfer segítségével lett előállítva, és mindegyik állatot DNS-vizsgálatnak vetettük alá.

Nemcsak rámondjuk, hogy hőtűrő, hanem minden egyes egyedben ellenőrizzük a HSP70 hőstresszprotein öröklődéséért felelős génszakaszok meglétét, és az állat csak akkor kerül továbbtenyésztésre, amennyiben ez a génszakasz megvan.

Így jutottunk el most már a negyedik generáció óta ahhoz, hogy ezek a gének rögzítésre kerültek, és ezek az állatok most fogják megelleni az első borjaikat, amik már az új szarvasmarhafajtába tartoznak – mondja Gyulay Gyula. – Két vonalból indultunk, és nagyon fontos, hogy mivel kevés állat van, úgy tudtuk elkerülni a beltenyésztést, hogy már a legelején szétválasztottuk őket egy apai és egy anyai vonalra. A jelenlegi állomány 17 állatot számlál, ebből 16 állat az anyai vonalat képviseli, amiből az embriókat nyerjük majd ki. Az apai vonalat egyelőre egy állat képviseli, de ez már megkapta a tenyészbika-minősítést a Nébihtől. A két vonal elkülönítése pedig az ezután születő állományban is folytatódik.

Wirgin-ET, a bejegyzett tenyészbika. Jól láthatóak már a fajta jellegzetességei, bár még a szarvatlanság
génje nem érvényesült

Ma pedig már a felszaporításnál tartanak. Ahogy már említettük, a fajta elismeréséhez 100 tehénnek kell lennie – ez még embriótranszfer segítségével is 4-5 évbe telik a gazdaságnak, hacsak nem sikerül valamilyen kutatás-fejlesztési, innovációs pályázati támogatást elnyerniük, akkor a felszaporítással akár három év alatt is végezhetnek. Utána pedig elindulhat az új fajta elismertetése, amire, ha így melegszenek a nyarak, lesz is kereslet.

Ez is érdekelheti:

Néhány nap a telivérparadicsomban

Dámbikából is lehet celeb

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: