0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Mikroalgafarm Hollandiában

A Wageningeni Egyetem és Kutatóközpont világviszonylatban élen jár az algakutatásban. A helyi campuson lévő mikroalgafarmot bővítették, és az új részleget márciusban adták át csaknem 150 vendég részvételével.

A kísérleti üzemként működő farmon a kutatók, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztik és tesztelik a mikroalgák termesztésére és biofinomítására szolgáló technológiákat. A létesítmény új részlegét a mikroalgák termesztésére használt modern csőrendszerekkel és szűrőberendezésekkel látták el, valamint új biofinomító berendezést is felépítettek a kutatók számára, ami a biotermékek algáktól való megtisztítására szolgál.

Az új eszközökkel ellátott megnövelt felületen, az egyetem technológiáját felhasználva az éppen induló vagy már működő vállalkozásoknak lehetőségük van kipróbálni egyéni ötleteiket.

Ilyen például az a startup vállalkozás, amely éppen azért települt közelebb az egyetem kísérleti farmjához, hogy ott a közvetlen légbefogadásnak nevezett technológiával kidolgozhassa, milyen módon használható fel az algák „etetésére” a levegőből lekötött szén-dioxid, és vizsgálhassa az algák erre adott válaszát.

kutató a laboratóriumban
Illusztráció
Tíz évvel ezelőtt leginkább a bio­üzemanyag-termelésben volt jelentőségük a mikroalgáknak, ma viszont már inkább az élelmiszeriparban kapnak nagyobb hangsúlyt.

Ugyanis pálmaolajpótló anyagokat, egészséges omega-3-zsír­sa­vakat termelnek és nem állati eredetű fehérjeforrásként szolgálnak. Az Európában eddig egyetlen, géntechnológiával módosított algák termesztéséhez engedéllyel rendelkező, Portugáliában működő algafarm mellett most már a wageningeni mikroalgafarmnak is van engedélye géntechnológiával mó­dosított algák kísérleti léptékű termesztésére. A DNS kisebb módosításával ugyanis a tudósok megváltoztathatják az algák anyagcseréjét, ami több olaj-, illetve fehérjetermelést eredményez.

Ez is érdekelheti:

Fenntartható gazdálkodás bioenergia-termeléssel

A víz tudja a dolgát

Forrás: Kertészet és Szőlészet/hortidaily.com

Magazin ajánló: