Kelet-Európa: vajbárány
A vajból „faragott” bárány valójában nem fogyasztásra, sokkal inkább dekorációnak készül.
Szemként borsot használtak, az állatka nyakába pedig piros szalagot kötöttek, mely Krisztus vérét szimbolizálta.
Spanyolország: Torrijas
A spanyolok édes bundáskenyere jellegzetes nagyhéti finomság.
A torrijas Európa egyik legrégebbi desszertje, eredete a középkorig nyúlik vissza. Akkoriban a hívek borral fogyasztották, mely együttesen Krisztus testét és vérét reprezentálta. Manapság már nem csak húsvét környékén fogyasztják, lévén, hogy rendkívül pénztárcabarát, egyszerűen elkészíthető finomság.
Románia és Ukrajna: Paska
A paska kelet-európai édesség, mely leginkább az olasz pannetonera hasonlít. Romániában ráadásul a belsejét édes krémmel is megtöltik, mely branza da vaci, azaz tehéntejes krémsajt, rum és mazsola hozzáadásával készül.
Mielőtt megennék, a hívők megáldtatják. Aranyló színe a napsütést, az életörömöt jelképezi, készítését pedig néhány babona is övezi. Ha például a paska nem kell meg eléggé vagy eltörik, miután kiemelték a sütőből, a családban haláleset fog bekövetkezni az évben.