0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

10 különleges húsvéti étel szerte a világból

Sonka, tojás, kalács – ma bizonyára minden asztal kötelező kellékei hazánkban. De nézzünk szét a nagyvilágban, milyen vendégváró falatokkal készülnek nemzetek szerte a világban!

Kelet-Európa: vajbárány

A vajból „faragott” bárány valójában nem fogyasztásra, sokkal inkább dekorációnak készül.

Eredete  valószínűleg a középkorra vezethető vissza, amikor is a keresztényeknek fel kellett használniuk vajkészleteiket, mivel nem fogyaszthattak tejterméket nagyböjt alatt.

Szemként borsot használtak, az állatka nyakába pedig piros szalagot kötöttek, mely Krisztus vérét szimbolizálta.

Spanyolország: Torrijas

A spanyolok édes bundáskenyere jellegzetes nagyhéti finomság.

Miután felszelik a kenyeret, azt tejbe, vagy akár édes szirupba, mézbe áztatják egy éjszakára. Majd felvert tojásba mártják, kisütik és fahéjas cukorral meghintve tálalják.

A torrijas Európa egyik legrégebbi desszertje, eredete a középkorig nyúlik vissza. Akkoriban a hívek borral fogyasztották, mely együttesen Krisztus testét és vérét reprezentálta. Manapság már nem csak húsvét környékén fogyasztják, lévén, hogy rendkívül pénztárcabarát, egyszerűen elkészíthető finomság.

Románia és Ukrajna: Paska

A paska kelet-európai édesség, mely leginkább az olasz pannetonera hasonlít. Romániában ráadásul a belsejét édes krémmel is megtöltik, mely branza da vaci, azaz tehéntejes krémsajt, rum és mazsola hozzáadásával készül.

A paszka a hagyomány szerint az első böjttörő étel, melyet húsvét reggelén, a negyven napos nagyböjt leteltével fogyasztanak.

Mielőtt megennék, a hívők megáldtatják. Aranyló színe a napsütést, az életörömöt jelképezi, készítését pedig néhány babona is övezi. Ha például a paska nem kell meg eléggé vagy eltörik, miután kiemelték a sütőből, a családban haláleset fog bekövetkezni az évben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/thedailymeal.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.