0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

10 különleges húsvéti étel szerte a világból

Sonka, tojás, kalács – ma bizonyára minden asztal kötelező kellékei hazánkban. De nézzünk szét a nagyvilágban, milyen vendégváró falatokkal készülnek nemzetek szerte a világban!

A keresztények legnagyobb ünnepe, a húsvét legtöbbek számára elképzelhetetlen finomságoktól roskadozó ünnepi asztal nélkül. Míg a kisebbeket jobbára a csokoládétojás-vadászat köti le, a nagyobbakat klasszikus húsvéti étkek sora csalogatja. Tavasz lévén ilyenkor hangsúlyt kapnak a friss, ropogós zöldségek, csakúgy, mint a szimbolikus eredetű sonka, tojás és kalács „szentháromsága”.

húsvét

Ám jelentősen eltér, mely nemzet milyen finomságokkal ünnepel, részben vallási, részben hagyományőrző okokból. A Daily Meal listája alapján összegyűjtöttük a 10 legkülönlegesebb ételt, melyet messzi, de akár közeli tájak lakói fogyasztanak húsvétkor.

Lengyelország: Zurek

zurek, lengyel leves

A zurek rozskovásszal savanyított, tradicionális lengyel leves, melyet krumplival, répával, lengyel fehérkolbásszal és főtt tojással gazdagítanak.

A kiadós fogást sokszor cipóban tálalják, neve pedig a német savanyú, azaz „sur” kifejezésből keletkezhetett.

A rendszerint húsvétkor fogyasztott étel eredetét több legenda is övezi. Sokan úgy tartják, egy lengyel kisváros hírhedten zsugori fogadósának köszönhető. Amikor a helyiek megelégelték, hogy fukarsága miatt rossz híre ment településüknek, leckeképp egyikük koldusnak öltözött és pénzt ajánlott a fogadósnak, ha az el tudja készíteni számára a legrosszabb ízű levest, amit valaha kóstolt. A pénzéhes férfi ekkor megalkotta a zurek első verzióját, mely legnagyobb meglepetésére olyannyira ízlett neki, hogy a „koldus” hírét vitte az egész faluban.

Egyesült Királyság: Hot cross bun

hot cross buns

A brit hot cross bun, azaz húsvéti zsemle édes kelt tészta fűszerekkel, mazsolával, akár aszalt gyümölcsökkel megbolondítva.

Régebben hagyományosan nagypénteken fogyasztották, ám manapság már egész évben kapható a szigetországban, akár narancsos, pisztáciás vagy csokoládés változatban is.

A zsemle tetejébe karcolt kereszt Jézus halálát jelképezi. Állítólag már a 12. század óta készítik az ünnep tájékán, amióta a legenda szerint elsőként egy szerzetes elkészítette a hot cross bun-t. Egyesek viszont úgy vélik, pogány gyökerekkel rendelkezik, megint mások szerint az ókori Egyiptomból származik, ahol istenségeiket ünnepelték fogyasztásával.

Bárhogy is legyen, a britek sokáig húsvéti zsemlékkel lógatták tele konyhájukat a feltámadás ünnepén, hogy így űzzék el a rossz szellemeket és a lakástüzeket.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/thedailymeal.com

Magazin ajánló: