0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 27.

Ha húsvét, akkor torma! Na de miért éppen most?

Miért kerül torma húsvétkor az asztalra? Egyrészt mert jól passzol a sonkához, a vallási jelkép szerint Jézus keserűségét és szenvedését jelképezi, a babona pedig azt tartja, hogy csípős és könnyfakasztó erejével távol tartja a rossz szellemeket.

A torma a mustárfélék családjába tartozó gyökérzöldség, amely kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető és  hidegebb környezetben is jól fejlődik.

Erős, csípős íze miatt emelkedik ki a többi zöldség közül, magyar gyömbérként is emlegetik.

Bár fogyasztásával nem fogjuk elérni az egész napi ajánlott zöldségbevitelt, minden ételnek különlegességet kölcsönöz. Érdemes lenne nem csak húsvétkor fogyasztani., hiszen számos fontos tápanyagot tartalmaz, többek között C-vitamint, cinket, kalciumot, magnéziumot, és folsavat. Emellett igen erős vírusölő hatással is rendelkezik. Egyébként a Volga és a Don környékéről származik, ahol ma is az életerő jelképe.

Mint a legtöbb növény, ez is frissen a legjobb. Ezért, ha tehetjük, mindig csak annyit reszeljünk le, amennyit éppen elfogyasztunk.

Annál is inkább, mert a reszelt tormának megvan az a rossz tulajdonsága, hogy az állástól megbarnul és megkeseredik, ezt pár csepp citromlével átmenetileg orvosolhatjuk. A maradékot folpackba tekerve tartsuk a hűtőben. Nagyanyáink egyébként húsvétkor egy pohár vízbe állították a tormát, hogy ne száradjon ki az egyik reszeléstől a másikig.

De ha meg akarjuk kímélni magunkat attól, hogy naponta megkönnyezzük a tormareszelést, akkor készítsük el az ecetes reszelt változatot.

Egy átlagos méretű tormához, ami kb. 12-13 dkg, 1 dl vizet számítsunk, amiben feloldunk 1 evőkanál 10%-os ecetet, 2 kávéskanál cukrot, csipetnyi sót, de az arányok ízlés szerint változtathatók. Ezt a lereszelt tormára öntjük, jól záródó üvegben hűtőbe tesszük. Ebből az üzletekben többféle márka elérhető, de a házinak megvan az az előnye, hogy teljesen vegyszer és adalékmentes.

A torma minden húsvéti asztal kötelező eleme, ám nem csak a sonka kísérője lehet reszelt-ecetes formában.  Horvátországban például almával és tejföllel keverik össze, ezt a krémet adják a sültek mellé. Néhány kelet-európai országban a húsvéti vacsora legnépszerűbb első fogása a tormaleves, amit többféle ízesítéssel is készítenek. Gyors és nagyon finom krémleves változata.

Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 2 közepes burgonya, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 750 ml zöldségalaplé, 250 ml tej, 4 teáskanál reszelt torma, 4 tojás, 50 g feketeerdei sonka, 1 teáskanál szárított kakukkfű, só és bors ízlés szerint, petrezselyem a díszítéshez.

A zöldségeket daraboljuk le és az alaplében főzzük puhára, adjuk hozzá a tejet, turmixoljuk krémesre. Tegyük bele a tormát és a fűszereket. Keménytojással és ropogósra sütött feketeerdei sonkával tálaljuk.

Ez is érdekelheti:

Huevos fritos, a spanyol tükörtojás – ha egyszer megkóstolja, már csak így enné

Strandszezon előtt almaecet? Úgy tűnik, segíti a fogyást

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: