A torma a mustárfélék családjába tartozó gyökérzöldség, amely kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető és hidegebb környezetben is jól fejlődik.
Bár fogyasztásával nem fogjuk elérni az egész napi ajánlott zöldségbevitelt, minden ételnek különlegességet kölcsönöz. Érdemes lenne nem csak húsvétkor fogyasztani., hiszen számos fontos tápanyagot tartalmaz, többek között C-vitamint, cinket, kalciumot, magnéziumot, és folsavat. Emellett igen erős vírusölő hatással is rendelkezik. Egyébként a Volga és a Don környékéről származik, ahol ma is az életerő jelképe.
Annál is inkább, mert a reszelt tormának megvan az a rossz tulajdonsága, hogy az állástól megbarnul és megkeseredik, ezt pár csepp citromlével átmenetileg orvosolhatjuk. A maradékot folpackba tekerve tartsuk a hűtőben. Nagyanyáink egyébként húsvétkor egy pohár vízbe állították a tormát, hogy ne száradjon ki az egyik reszeléstől a másikig.
Egy átlagos méretű tormához, ami kb. 12-13 dkg, 1 dl vizet számítsunk, amiben feloldunk 1 evőkanál 10%-os ecetet, 2 kávéskanál cukrot, csipetnyi sót, de az arányok ízlés szerint változtathatók. Ezt a lereszelt tormára öntjük, jól záródó üvegben hűtőbe tesszük. Ebből az üzletekben többféle márka elérhető, de a házinak megvan az az előnye, hogy teljesen vegyszer és adalékmentes.
A torma minden húsvéti asztal kötelező eleme, ám nem csak a sonka kísérője lehet reszelt-ecetes formában. Horvátországban például almával és tejföllel keverik össze, ezt a krémet adják a sültek mellé. Néhány kelet-európai országban a húsvéti vacsora legnépszerűbb első fogása a tormaleves, amit többféle ízesítéssel is készítenek. Gyors és nagyon finom krémleves változata.
A zöldségeket daraboljuk le és az alaplében főzzük puhára, adjuk hozzá a tejet, turmixoljuk krémesre. Tegyük bele a tormát és a fűszereket. Keménytojással és ropogósra sütött feketeerdei sonkával tálaljuk.
Ez is érdekelheti:
Huevos fritos, a spanyol tükörtojás – ha egyszer megkóstolja, már csak így enné