A tükörtojás elkészítése még azoknak is garantált sikerélmény, akik egyébként nem mozognak otthonosan a konyhában. Főzelékfeltétként és önálló fogásként is megállja a helyét, zsír- és fehérjeforrást biztosítva szervezetünknek. Ha pedig eltérne a jól megszokott elkészítésétől, próbálja ki a spanyol tükörtojást, azaz a huevos fritos-t!
Az olaj a kulcs
A spanyol tükörtojás titka az elkészítéséhez használt olajban rejlik.
Helyette válasszunk inkább jó minőségű olíva olajat, ugyanis az a spanyol konyha alappillére. Ne spóroljon az olajbogyó nedűjével, öntsön belőle bőven egy serpenyőbe.
Ezután magas hőfokon kezdje melegíteni azt, míg kellőképp forró nem lesz. A tojást először egy kisebb pohárba, bögrébe üsse. Majd mikor óvatosan átöntötte a forró serpenyőbe, rögtön vegye is lejjebb a hőfokot, ugyanis így kapható a legszebb eredmény. Ezután kanalazzon a forró olívaolajból a tojásra is, alaposan borítsa be.
Ezt onnan lehet tudni, hogy a tojás szélei már aranybarnává váltak, a fehérje pedig enyhén felfújódott. Sóval, borssal tálalva fogyasztható is – írja a Cubby at Home.
Az elkészült tojás nem csak hogy jól átsült, de jó „szaftos” is. Szélei ropogósak, szinte csipkeszerűek, míg a sárgája kellőképp folyós marad.