0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

10 különleges húsvéti étel szerte a világból

Sonka, tojás, kalács – ma bizonyára minden asztal kötelező kellékei hazánkban. De nézzünk szét a nagyvilágban, milyen vendégváró falatokkal készülnek nemzetek szerte a világban!

Oroszország: Pászha

Hasonlít az előbb említett édességre, azzal a különbséggel, hogy a pászha nem kelt tésztából készül. Az orosz étel neve a húsvét szóval egyezik meg. Legfontosabb alapanyaga a tvorog, mely – talán nem meglepő módon – túró.

A tejtermékhez vajat, cukrot, tojást, olajos magvakat és aszalt gyümölcsöt adnak, ízlés szerint akár fűszereket is.

Sokszor kulich társaságában fogyasztják, mely a kalácshoz hasonló húsvéti kenyérféle. Alakja halomhoz hasonló, sokszor tornyot formáznak belőle, mely Jézus sírját jeleníti meg. Oldalát az orosz X és B betűk díszítik, mely azt hivatott hirdetni, „Krisztus feltámadt!”.

Finnország: Mämmi

A sötétszínű finn édességet legfőképp az ország déli részén fogyasztják húsvét idején.

Meglehetősen megosztó desszert: készítéséhez a hagyomány szerint csupán rozslisztet, rozsmalátát, cukrot és melasztot használnak.

Manapság viszont már kevernek hozzá erőteljes ízű fűszereket, mazsolát, narancslevet is, fogyasztás előtt pedig nyakon öntik tejjel, tejszínhabbal vagy vaníliapudinggal. Ám még így sem tudja elnyerni mindenki tetszését.

Elkészítése egyébként nem bonyolult, ugyanakkor némiképp időigényes, mivel három napon át hűtőben kell tartani, mielőtt felszolgálnánk.

Grúzia: Chakapuli

A chakapuli, azaz a gazdag grúz báránypörkölt jellegzetes ízét a hozzáadott tárkonynak, zöldpaprikának, metélő és újhagymának, fehérbornak, valamint a tkemalinak köszönheti.

Utóbbi hagyományos grúz szilvaszósz fűszerekkel, csípős ízzel. A chakapuli nevét az edényről kapta, melyben a hagyomány szerint készítik. Először vélhetően a 17. században készítették Kakheti régiójában, az ország keleti részén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/thedailymeal.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.