Oroszország: Pászha
Hasonlít az előbb említett édességre, azzal a különbséggel, hogy a pászha nem kelt tésztából készül. Az orosz étel neve a húsvét szóval egyezik meg. Legfontosabb alapanyaga a tvorog, mely – talán nem meglepő módon – túró.
Sokszor kulich társaságában fogyasztják, mely a kalácshoz hasonló húsvéti kenyérféle. Alakja halomhoz hasonló, sokszor tornyot formáznak belőle, mely Jézus sírját jeleníti meg. Oldalát az orosz X és B betűk díszítik, mely azt hivatott hirdetni, „Krisztus feltámadt!”.
Finnország: Mämmi
A sötétszínű finn édességet legfőképp az ország déli részén fogyasztják húsvét idején.
Manapság viszont már kevernek hozzá erőteljes ízű fűszereket, mazsolát, narancslevet is, fogyasztás előtt pedig nyakon öntik tejjel, tejszínhabbal vagy vaníliapudinggal. Ám még így sem tudja elnyerni mindenki tetszését.
Elkészítése egyébként nem bonyolult, ugyanakkor némiképp időigényes, mivel három napon át hűtőben kell tartani, mielőtt felszolgálnánk.
Grúzia: Chakapuli
Utóbbi hagyományos grúz szilvaszósz fűszerekkel, csípős ízzel. A chakapuli nevét az edényről kapta, melyben a hagyomány szerint készítik. Először vélhetően a 17. században készítették Kakheti régiójában, az ország keleti részén.