0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Több tíz millió virággal teszik színesebbé napjainkat a magyar kertészek

A múlt évi rekordforgalom után az idén is élénk kereslet várható az egynyári dísznövények piacán. A hazai kertészetek mintegy 8-10 millió tő muskátlival és 22-25 millió egyéb egynyári palántával készülnek a szezonra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy a hazai kertészeti árudákat és azokat a termelő kertészeteket részesítsék előnyben, akik háztól értékesítenek. A kertészek ugyanis számos tanácsot tudnak adni a vásárlóknak, a dísznövények mellett pedig a zöldségpalánták kiválasztásában is segítséget nyújtanak.

Nagy reményekkel várják a tavasszal virágzó növények értékesítési időszakának kezdetét a hazai díszkertészek. Bár az elmúlt évek átlagához képest az idén valamivel kevesebb palántával készülnek a szezonra, az ágazati szereplőinek reményei szerint a piacra kerülő valamennyi egynyári, kétnyári és évelő növény gazdára talál majd az idén.

árvácska százszorszép egynyári virág dísznövény kertészet zöldfelület park

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közös piaci körképe szerint muskátliból mintegy 8-10 millió, más virágzó dísznövényből pedig mintegy 22-25 millió palánta kerülhet a piacra ebben az évben.

A díszkertészek várakozásai szerint a múlt évi rekordforgalom után az idén is élénk lesz a kereslet a hazai termesztésű egynyári, kétnyári és évelő dísznövények iránt. A legnépszerűbb virágzó dísznövény továbbra is a muskátli, amelynek számtalan típusával találkozhatunk a kertészetekben.

A muskátlik mellett a begónia, a petúnia különböző típusai, a bakopa, a vasfű és a dáliák a legkeresettebbek a hazai piacon. Emellett sok más egynyári, kétnyári és évelő dísznövényfajjal várják a vásárlókat a kertészetek.

Az elmúlt években egyre terjedőben vannak a fűszernövények és a cserépben balkonon nevelhető zöldségnövények is.

A termelői árakban minimális emelkedés várható az idén. A tavalyi inflációs és az input anyagok drágulása csupán csekély mértékben jelenik meg az árakban, a termelők ugyanis attól tartanak, hogy a magasabb árak elriaszthatják a vásárlókat.

Bár minden bizonnyal ebben a szezonban is találkozhatunk majd elvétve import áruval, ebben a szegmensben azonban a hazai termesztés a meghatározó. Ennek oka, hogy a szezonális virágok behozatala nem olcsó mulatság, a növények ráadásul a hosszú szállítást sem viselik jól, vesztenek a minőségükből. A magyar növényeknek külföldön is jó hírük van, a környező országokból például sokan járnak át hazánkba virágzó dísznövényt vásárolni.

Az elmúlt években ugyanakkor az így eladott mennyiség már csökkenni látszik, egyre jobban jellemző, hogy a külföldi dísznövénytermesztők jelennek meg a hazai piacon, s az itt megvásárolt szaporítóanyagból hazájukban nevelnek kész árut.

A magyar termesztésű egynyári dísznövények legnagyobb előnye, hogy egészségesek és kiváló minőségűek, így biztosak lehetünk benne – hogy szakszerűen elültetve, igényeit kielégítve és gondosan ápolva – egész nyáron át a balkon, vagy a kert ékességei lesznek. Bár ma már sok esetben utak mellett is találkozhatunk dísznövényárusokkal, jobban tesszük, ha a hazai kertészeti árudákat és azokat a termelő kertészeteket részesítjük előnyben, akik háztól értékesítenek. A kertészek ugyanis számos tanácsot tudnak adni a vásárlóknak, a dísznövények mellett pedig a zöldségpalánták kiválasztásában is segítséget nyújtanak.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Magazin ajánló: