0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Nyár végétől várható többek közt a gazdaságátadó pályázat is

A NAK az ország több pontján szervez tájékoztató fórumokat a gazdák számára a hamarosan megjelenő pályázati lehetőségekkel kapcsolatban. Április elején Dunaharasztiban tartottak ilyet, melyen a gazdaságátadási lehetőségekről is szó volt.

Sok pályázat kiírása várható

A megjelenteket a körzet országgyűlési képviselője Pánczél Károly köszöntötte. A politikus elmondta, hogy már nagyon régre visszavezethető az a nézet, hogy a mezőgazdasági termékek esetén el kell kerülni a túltermelést, az ár ingadozást amellett, hogy meg kell tartani a jövedelmezőségét. A gazdákat, mint az élelmiszerek előállítóit mindig tisztelte az európai társadalom, hiszen a jövő is a kezükben van, lévén, ha mindenki a városokba költözne akkor nem lenne, aki megtermeli az élelmiszereinket. Az uniós politika mostanában azonban eltér ettől az iránytól.
„A Covid után jött a háború, a gazdasági válság, most pedig azt tervezik az unió vezetői, hogy Ukrajna 40 millió hektárján termelt termést engednének be, mely óriási árutömeg és a minősége is ellenőrizetlen”-emelte ki az országgyűlési képviselő.

Velkei József a NAK Pest Vármegyei elnöke kiemelte, hogy a támogatások során a nemzeti önrész 20 -ról 80 százalékra emelkedik, ami a kormánynak köszönhető soha nem látott mértékű támogatás, hiszen minden támogatásként adott 10 forintból 2 származik az uniótól és 8 a kormánytól.

A gazdaságátadás nemzetgazdasági szempontból is fontos

A köszöntők után Dr. Cseh Tibor András a MAGOSZ főtitkára tartott életszerű példákkal illusztrált előadást a hamarosan megjelenő gazdaságátadási pályázat kapcsán arról, milyen lehetőségei vannak az idősebb gazdálkodóknak gazdaságuk átadására. Ez a folyamat nemzetgazdasági szempontból is fontos, hiszen a gazdatársadalom életkori megoszlása hazánkban sem ideális, ezért lényeges lenne, hogy a nyugdíjba vonuló gazdák ne felszámolják, hanem valamilyen formában átadják gazdaságukat.

búza, traktor, gazdák, AI-generált

A szakember kiemelte, hogy hazánkban 5 millió hektár területen folyik gazdálkodás, de ebből 2 millió hektár osztatlan közösben van. Ez sok szempontból nehezíti a gazdálkodást, és a területek aprózódásához vezetett a múltban, hiszen, ha egy földtulajdonosnak 3 örököse volt akkor az addigi terület három kisebbre darabolódott, és ez a folyamat egyre csak aprózta a birtokméreteket az idők során.
Egy éve vezették be azt a szabályt, hogy törvényes öröklés esetén a hagyatéki tárgyalásig az örököseknek szerencsésebb egymás között megállapodni arról, hogy az örökölt földterületet ki az az egy fő, aki megörökli. Ha nincs megállapodás, akkor minden törvényes örökös megörökli a rá eső részt, de ha a terület öt éven belül nem kerül újra 1/1 tulajdonos birtokába, akkor az állam kényszerért ékesíti azt. Természetesen az árát megkapják az örökösök, de a földet, mint termelőeszközt elveszítik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: