0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Nyár végétől várható többek közt a gazdaságátadó pályázat is

A NAK az ország több pontján szervez tájékoztató fórumokat a gazdák számára a hamarosan megjelenő pályázati lehetőségekkel kapcsolatban. Április elején Dunaharasztiban tartottak ilyet, melyen a gazdaságátadási lehetőségekről is szó volt.
Dr. Cseh Tibor András elmondta: az osztatlan közös területek csökkentése azért is előremutató, mert most ha egy területnek 10 tulajdonosa van, és azt bérbe akarják adni egy gazdálkodónak, de az egyik tulajdonos meghal, akkor a hagyatéki eljárás befejezéséig a bérbeadás is ellehetetlenül.

Végrendeletben a földterület nem csak családtagra hagyható, ám ilyen esetben az örökösnek a hagyatéki eljárás végéig a földműves nyilvántartásba kell kerüljön, azaz ha nincs mezőgazdasági végzettsége akkor legalább egy aranykalászos gazda tanfolyamot el kell addig végeznie. Családon belüli öröklésnél az örökös akkor is megkaphatja a területet, ha nincs mezőgazdasági végzettsége.
Az öröklésen kívül a cégalapítás is egy lehetőség a gazdaság átadásra. Ha a gazdálkodó őstermelő, akkor elhalálozása esetén a bankszámláját befagyasztják a hagyatéki eljárás végéig, cégnél a cég számlához a cégvezetés továbbra is hozzáfér.
Megoldás lehet még magánszemély esetén a banknál tehető haláleseti rendelkezés. Az őstermelő elhunyta esetén így a haláleseti meghatalmazott hozzáfér a bankszámlához, így a gazdaság zavartalanul működhet. Ám az ilyen bankszámlán lévő összeg nem lesz része a hagyatéknak.
szarvasmarha, állattenyésztés, gazdaság, vállalkozásAz idei év őszén megjelenő gazdaságátadási támogatás több ösztönzőt tartalmaz majd, ilyen például a gazdaság értékétől egy mértékig sávosan növekvő támogatási összeg, ami várhatóan 40 000, 70 000, 100 000 euró lesz. Ez egy vissza nem térítendő átalánytámogatás, ami segíti a gazdaságok túlélését és segíti a generációváltást.
Gazdaságátadó lehet majd a 65 évnél idősebb őstermelő, vagy egyéni vállalkozó, aki legalább 10 éve mezőgazdasági tevékenységet folytat, és földhasználati joga van legalább 5 éve. Átvevő pedig 50 év alatti hozzátartozója lehet, de csak egy fő. Gazdaságátadás esetén a föld átírást nem kell kifüggeszteni, ezért lényeges a hozzátartozói viszony, hogy például egy külföldi befektetőnek ne legyen lehetősége így gazdaságoz jutnia. A gazdaság átadása során nem csak a föld, gépek, hanem a pályázatok, jogosultságok és hitelek is átadhatók. A pályázat beadása előtt a hitelek kapcsán a bankokkal egyeztetni kell, hiszen a hitel csak akkor adható át ha az átvevőt is hitelképesnek nyilvánítja a bank.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: