0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Nyár végétől várható többek közt a gazdaságátadó pályázat is

A NAK az ország több pontján szervez tájékoztató fórumokat a gazdák számára a hamarosan megjelenő pályázati lehetőségekkel kapcsolatban. Április elején Dunaharasztiban tartottak ilyet, melyen a gazdaságátadási lehetőségekről is szó volt.
Az agrárkamara jelenleg is azon dolgozik, hogy minél előnyösebb feltételekkel pályázhassanak a gazdák a következő években. Egy korábbi fiatal gazda pályázatnál például feltétel volt az, hogy a pályázó főállású gazdálkodó legyen. Remélhetőleg ilyen feltétel nem lesz majd a mostani pályázatokban, mert korábban emiatt sok gazdálkodót elvesztett az ország, pedig ha valaki főállás mellett szeretne gazdálkodni azt miért ne tegye? – zárta előadását Dr. Cseh Tibor András.
traktor, káposzta, mezőgazdaság, növénytermesztés, kertészet, zöldség

Előnyös változások várhatók az új pályázati ciklusban

Papp Zsolt György az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelt több hamarosan megjelenő pályázatot is a közeljövőben megjelenő 69-ből. Mint mondta: szeretnék a valósághoz igazítani ezeket is, hiszen az időjárás idén egy hónappal előrébb jár, tehát például a lucerna kaszálása ilyen esetben korábban aktuálissá válik és emiatt a természetvédelmi szakemberekkel is egyeztetni kell, hiszen a futó pályázatokban sok természetvédelmi célú vállalása is szerepel a gazdálkodóknak.
Az élelmiszer feldolgozó kapacitás fejlesztése is nagyon fontos, mert az jelentős hozzáadott értéket jelent az alapanyag eladásához viszonyítva.

A pályázatok intenzitásáról a szakember elmondta, hogy alapból ez 50 százalékos lesz, de a kiegészítésekkel szinte mindenki elérhet majd 65 százalékos támogatási részt is. A közösen gazdálkodó pályázók, az öko termékeket előállítók és a a fiatal gazdálkodók mind 10-15 százalékos többlet támogatást igényelhetnek és az ehhez felvehető hitelek kamatai is maximálva lesznek a gazdák érdekében.

Várhatóan mindenki pályázhat majd, akiknek árbevétele legalább 40 százalékban mezőgazdaságból származik. Papp Zsolt György a közelmúlt eredményei között említette, hogy rengeteg termelői piac létesült, vagy újult meg az országban és 4500 km olyan külterületi út is létesült ami a gazdálkodók közlekedését is segíti.
A szakember kiemelte, hogy az új pályázatok segítik majd a gazdák együttműködését, az integrációt, digitalizációt, továbbá az ismeretátadást és a hatékonyságot.
permetezőgép, gépesítés, gazdák, pályázatEgy résztvevő felvetette, hogy ha egy gépbeszerzéskor három ajánlatot kell beszerezni, és ő nem választhatja a magasabb árú, de jobb szervízhálózattal rendelkező ajánlattevőt, az akkor őt hátrányba hozza, hiszen szinte nem is traktort vesznek már a gazdák, hanem stabil szerviz hálózatot. Papp Zsolt György megnyugtatta a felszólalót, hogy nem lesz köteles a legalacsonyabb árajánlatot elfogadja, csak ezt meg kell indokolni a pályázatban majd, hogy a szervizhálózat magasabb színvonala miatt szeretne a magasabb árú eszköz mellett dönteni.

A Dunaharasztiban megtartott fórumon megtelt a terem, a nagy érdeklődés azt mutatta, hogy a gazdák is nagy várakozásokkal és érdeklődéssel várják a várhatóan nyár végén, kora ősszel megjelenő pályázati kiírásokat

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: