0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Sövényművelésű ültetvény

A kaliforniai HMC Farms sövényművelésre állt át az őszibarack- termesztésben. Az intenzív ültetvényben szerzett tapasztalataikról a Good Fruit Grower számolt be. A vállalkozás 2018 óta csak támrendszeres, sűrű térállású ültetvényeket hoz létre.

A sövényművelést sikeresnek tartják mind az őszibarack-, mind a szilvatermesztésben. Az utóbbi két évben a farm robotkísérleteknek is otthont adott, kipróbálták az izraeli Tevel drónos szedőrobotját és az Advanced Farm berendezését. A művelésmód legnagyobb előnye egyelőre nem a robotizálás lehetősége, hanem a kézi munka hatékonyságának növelése. A dolgozók könnyebben, gyorsabban és kényelmesebben tudnak mozogni a sorokban, és további előny, hogy egyöntetűvé lehet tenni a művelést és a metszést, ezáltal egyszerűbb elmagyarázni, hogy mi a teendő egy munka során.

A gépesítés és automatizálás lehetősége már csak bónusz ehhez az előnyhöz képest.
őszibarackfa
Illusztráció

A kézi munkákhoz platformokat használnak, géppel metszenek és ritkítanak. Az utóbbi munkára nem a Darwin gépet használják, hanem a francia Eclairvale berendezést, ami abban tér el a másik virágritkítótól, hogy nincs önálló meghajtása, hanem a hosszú műanyag szálakból álló kefét a traktorvontatás sebessége és a fákkal való érintkezés tartja mozgásban.

A fák tetejét forgókéses metszőgéppel vágják vissza a betakarítás után, de szüret előtt kézzel ritkítják a koronát a jobb színeződés érdekében. Kipróbáltak néhány alternáló késes metszőgépet is erre a munkára, de egyelőre maradnak a nyári kézi metszésnél.

Nagy kihívás az új fajták nevelése ebben az intenzív rendszerben. A HMC farmon több mint száz csonthéjasfajtát termesztenek, több közülük saját nemesítés, de a legtöbbnek megvan a maga sajátos problémája, amikor keskeny sövénynek akarják nevelni. Ez az ismert és az új fajtákra egyaránt elmondható, éppen ezért a családi vállalkozás az ültetvények 10-15%-át minden évben újratelepíti. Ezt azért is megtehetik, mert a sűrű ültetési rendszerben hamar termőre fordulnak a fák: az őszibarack a második évben már részleges termést ad, a harmadikban pedig majdnem teljeset.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/Good Fruit Grower

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: