Papírtörlő és jól záródó doboz
Használjunk jól záródó, légmentes tároló dobozt. Legjobb, ha akkora a mérete, hogy a szamócát nem szükséges egymásra pakolni. Mossuk és szárítsuk meg a gyümölcsöt, majd béleljük ki a dobozt egy papírtörlővel. Ez ugyanis a maradék nedvességet is felszívja, valamint megakadályozza, hogy a szamócaszemek egymásnak ütődjenek.
A szamócák tetejére is helyezzünk egy papírtörlőt, mielőtt lezárnánk a dobozt.
Befőttesüveg
Akár befőttesüvegben is tárolhatjuk a szamócát, ha ez az egyetlen légmentes opciónk. Sőt, nem feltétlenül szükséges azelőtt megmosni, hogy elpakolnánk. Elég, ha fogyasztás előtt jó alaposan átmossuk a gyümölcsszemeket.
Szódabikarbóna vagy ecet
Ha biztosra szeretnénk menni, tisztítsuk meg szódabikarbónás vagy ecetes vízzel is a szamócát. Így ugyanis eltávolíthatjuk a legapróbb penészfoltokat is, növelve ezzel a gyümölcs élettartamát.
Ne tartsuk benne túl sokáig, hiszen akkor a lé beszivárog a szamócaszemekbe, elrontva zamatos ízüket. Ha van otthon gyümölcscentrifugánk, annak segítségével, ha nincs, egyszerűen papírtörlővel távolítsuk el róla a nedvességet. Az említettek szerint tegyük hűtőbe.
Fagyasztás
Ha netalántán túl sok gyümölcsöt vásároltunk, fagyasszuk le. Alapos mosás és csumázás és akár félbevágás után helyezzük a szamócát egy olyan tálcára, melyet nyugodt szívvel teszünk a fagyasztóba. Fontos, hogy a szamócák ne érjenek egymáshoz. Miután megfagytak, tegyük őket mélyhűtő tasakba. Ezzel a módszerrel a szemek nem fognak egymáshoz tapadva összefagyni.
Ez is érdekelheti: