0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 13.

A charolais szarvasmarhák nyomában ma már a gyógynövényeké a terep

A Komárom melletti Paton szervezett konferenciát a Szlovákiai Gazda Polgári Társulás és az AGRYA, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A fenntarthatóságról sokan beszélnek, de kevesen értik igazán, hogy miről is szól.

Az olajjal egyelőre még kevésbé foglalkoznak, ugyanis nincs belőle még akkora mennyiség, hogy jó pozícióból tudják azt értékesíteni. A klasszikus gyógynövényesek általában az olajakra összpontosítanak, és a virágvizet hulladékként kezelik. A birtokon van egy öreg pince, ahol stabilan 7 fok van télen-nyáron. A szőlészek irigylik is, itt tartják a virágvizeket, borászati acéltartályokban. A lepárolt virágvizet aztán kisebb feldolgozóknak, szörpkészítőknek adják el. Most egy nagyobb vállalattal készülnek tárgyalni, de ilyenkor ott a dilemma: egyszerűbb volna az értékesítés egy nagy cégnek, de bizonyára alacsonyabb áron, vagy inkább több kisebb partnerrel dolgozzanak együtt, de jobb áron.

Szárított körömvirágot is termelnek egy cseh vállalatnak. Teákat gyártanak, ahol nagyon szigorúan vizsgálják a bio minőséget.

Így, aki a körömvirággal dolgozik, még szúnyogirtót sem kenhet a kezére, mert azt is ki tudják mutatni. Mindenesetre mára sikerült eljutniuk oda, hogy az elküldött tételek megfelelnek a cseh cég által kívánt követelményeknek. Ez egy nagy lépés anyagi szempontból is, hiszen a kommersz szárított körömvirág kilója hat euró, míg a bio minőségért megadják a 16-20 eurót is.

A termelő nővérével együtt gazdálkodik, és bevallja, hogy a lánytestvére kutatja a növényeket, fejleszti a lehetséges termékeket. Elárulja, hogy már a férfierő megújítása érdekében is dolgozik valamilyen szeren. A bemutatón jelenlévő férfiak tanácsolták is, hogy ezzel kellett volna kezdeni, nem a csipkebogyóval.

A csipkebogyó (Rosa canina)

csipkebogyó
Fotó: Pixabay
A csipkének ideális a Kárpát-medence, itt érzi magát igazán otthon. Arra a német feldolgozók is rájöttek, hogy innen egészen más összetételű termést kapnak.

Hogy hasznot is hozzon, kell 3-4 év a növénynek. Sajnos az őzek is nagyon szeretik a friss hajtásait, amit télen lelegeltek. Mivel a friss hajtásokon hoz virágot a csipke, így további egy évvel kitolódik az értelmezhető mennyiségű termés. Bottka Pálék sem így képzelték a metszést. Kénytelenek lesznek kerítést felhúzni, ami további befektetést jelent.

Azt azért elmeséli, hogy kezdetben kényszerhelyzetben voltak, és akinek a tanácsára hallgattak, az elsősorban az ültetőanyagot akarta eladni. Egyelőre nem aggódnak, bíznak benne, hogy az idei termésre már megtalálják az optimális piacot. Itt is van lehetőség a nyers alapanyag értékesítésére, de lehet aszalni, teákba vagy valamilyen terméknek feldolgozni, velőt készíteni, italokat, ecetet, bort vagy pálinkát. Tehát vannak lehetőségek, de mindezekhez újabb beruházások kellenek.

Csipkéből három fajtát telepítettek, hogy folyamatosan tudják szedni, feldolgozni. Hektáronként háromezer tövet telepítettek, és tövenként egy kilónyi termésre számítanak.

Azért is döntöttek 50 hektárnyi nagyság mellett, mert ehhez már érdemes kombájnt venni, ami még használtan is 60-80 ezer euróba kerül. Kézi szedés nem jön számításba, az idénymunkák idején már most is munkaerő-közvetítőkhöz kell fordulniuk. A többi gyógynövénynél is a terület mérete számít. A kisebb méretnél rákényszerülnek a kézi munkára, még abban az esetben is, ha volna rá gépesítési megoldás.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: