0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 18.

Marcal-menti ízvilág a Molnárkáktól

Molnár Csaba, a Molnárkák elnevezésű vállalkozás alapítója, vezetője mutatta be a Veszprém megyei Egeralján működő gazdaságot, annak tevékenységét.

Családi gazdaságunk állattartással, tenyésztéssel és kertészkedéssel foglalkozik. Szeretnénk bemutatni vásárlóinknak a Marcal-menti ízvilág gazdagságát.

Molnárkák sajt
Igyekeznek minél többféle igényt kielégíteni
Fő profilunk a sajtgyártás, amihez a felhasznált alapanyagok a gazdaságunkból származnak.

Szarvasmarha-állományunk nagy része fejős tehén, melyek alapanyagul adják nekünk a tejet. A sajtok ízesítésére különféle fűszereket használunk. Kertészetünk adja a sajt ízesítéséhez a fűszereket, valamint különféle különlegesebbnél különlegesebb saláták termő helye is.

Molnár Csaba, a Molnárkák elnevezésű vállalkozás alapítója, vezetője röviden ekként mutatta be a Veszprém megyei Egeralján működő gazdaságot, annak tevékenységét.

– Már a tanulmányaimat is a mezőgazdaságban végeztem, és iskola után egy nagyüzemi szarvasmarhatelepre kerültem. Egyáltalán nem volt tehát ismeretlen számomra ez a terület – idézte fel a kezdeteket. – A feleségem is az agráriumban dolgozik, itt terveztük a jövőnket. Az álmaink nagyok voltak, de tőkénk nem volt hozzá. 2012-ben indultunk a fiatal gazda pályázaton, ahol támogatást nyertünk. Kertészetben és állattartásban gondolkodtunk, mert a pályázat is ezeken a területeken volt nyerhetőbb.

Abszolút a nulláról indulva hamar rájöttünk, hogy a kapott pénz igen csekély a nagyobb volumenű előre jutáshoz.

Így végül a túlélés volt a cél, mert szerettünk volna saját jól működő gazdaságot. Gazdálkodásunk során teheneket vettünk és fejni kezdtünk. Ezzel a probléma az volt, hogy ahhoz, hogy nagyüzemnek beszállítsunk, kevés tejet termeltünk, az otthoni értékesítéshez viszont soknak bizonyult a mennyiség. Megismertünk közben egy másik fiatal gazdát a szomszéd faluból, aki szintén tehenekkel foglalkozott. Mivel én inszeminátor is vagyok, és a környéken többfelé hívtak termékenyíteni a teheneket, ezért megkerestek. Ők a fejés mellett sajtot is készítettek és a termékeiket piacokon értékesítették. Jó viszonyba kerültünk, ennek köszönhetően a mi felesleges tejünket is feldolgozták. Nemsokára aztán már a feleségem is segített nekik a piaci értékesítésben, majd a sajtgyártásban is. Ez több évig ment így, egyre nagyobb rálátással a gyártásra és a működésre. A Covid első éve után azonban ismerőseink bejelentették, hogy abbahagyják a „sajtozást”. Nekik is lejárt a kötelező működtetési idő, és nem kívánták folytatni a tevékenységet.

Mi viszont lehetőséget láttunk benne, ezért átvettük az eszközeiket, majd a megszerzett tudásunkat és tapasztalatainkat felhasználva, valamint az átvett piacokat szem előtt tartva nekiálltunk saját brandet építeni.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: