0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 12.

Marcal-menti ízvilág a Molnárkáktól

Molnár Csaba, a Molnárkák elnevezésű vállalkozás alapítója, vezetője mutatta be a Veszprém megyei Egeralján működő gazdaságot, annak tevékenységét.

El kell mondanom, hogy nem minden piacot tudtunk megtartani, elsősorban azért, mert túl messze voltak, mi pedig kevesen voltunk hozzá, hogy mindenhol jelen legyünk. A megmaradt piacokra azonban nagyon koncentráltunk, de ezek mellett nyitottak voltunk, hogy az újabb, közelebb levőket is bevonjuk a sorba. Persze hozzá kell tennem, hogy ez a tevékenység nem egyszerű, mert az ember vagy piacra megy és értékesít, vagy terméket gyárt. Mindez sok-sok munkával, szervezéssel jár, nem beszélve arról, hogy az alapanyag megtermelése, az állatok tartása, gondozása ugyancsak rendszeres munkát, odafigyelést igényel. De említhetem a kertészetet is, melynek terményei elengedhetetlenül szükségesek a tevékenységünkhöz.

Az alapanyagok túlnyomó többsége ugyan a saját gazdaságból származik, de néha ki kell pótolni a készletet, elsősorban a tejet, más forrásból is. Ez nem baj, de lényeges, hogy a minőség ugyanolyan jó legyen.

Marcal-menti ízvilág

– Tejet saját termelésből szerzünk, de van, hogy kell még venni hozzá, ami azért jó, mert mutatja, hogy van kereslet a termékekre.

A friss fogyasztásra szánt fűszeres sajtok mellett félkemény és érlelt sajtokat is gyártunk. Készítünk joghurtot, vajat és krémsajtokat is.

A kultúrákat a tejkutató intézetből rendelem és mi keverjük azokat a fantáziánk szerint. Az ízesítéseknél próbálunk arra törekedni, hogy szezonális gyümölcsöket, fűszereket használjunk. Joghurtjainkban nem lekvár található, hanem a gyümölcs van összetörve és nem rakunk bele cukrot. Vannak termékeink, amik viszont annyira népszerűek, hogy eltekintünk a szezonalitástól, ezért egész évben kaphatók.

Molnár Csaba tapasztalatai szerint az emberek ízlése nagyon változó, ám minden piacon van lehetőség rá, hogy megkóstolhassák a sajtokat mielőtt azokat megveszik.

Molnár Csaba tapasztalatai szerint az emberek ízlése nagyon változó

– Előfordul, hogy azért nem tudnak dönteni, mert mind ízlik nekik.

Nehéz így megmondani, hogy mi a jó sajt titka. Szerintem az a jó, amit szívesen megvesznek és fogyasztanak az emberek.

De ha készítünk egy érlelt, nagyon intenzív sajtot, ami már messziről érződik, arra is megjön a vevő, akinek ízlik. Igyekszünk minél többféle igényt kielégíteni, ami rengeteg energiánkat leköti, de így több embert elérünk. Volt olyan vásárlónk, akinek büszkélkedtem olyan érlelt sajtunkkal, ami nagyon hasonlított a Pannónia sajthoz, amit boltban lehet kapni. Megkóstolta és azt mondta, hogy tényleg olyan, de ő bizony nem azért jár hozzánk, hogy olyan sajtot egyen, amit boltban is meg tud venni. Így inkább úgy gondolom, hogy megyünk tovább ezen az úton, és a saját ízvilágunkat alakítjuk ki, természetesen figyelve az emberek visszajelzéseit.

Melyek a legkeresettebbek? Nos, a lilahagyma nagyon populáris, több termékünkben helye van. Büszkék vagyunk a borsikafüves termékeinkre, amelyek szintén nagy népszerűségnek örvendenek.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: