0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 26.

A mézfogyasztás népszerűsítéséről 3.

A korábbi lapszámokban megfogalmaztuk, hogy miért elengedhetetlenül fontos a mézfogyasztás népszerűsítése, valamint láttunk példákat arra, hogy mit és hogyan tudunk tenni annak érdekében, hogy kelendőbbé váljon a munkánk gyümölcse.
A II. Nemzetközi méz-, pálinka- és párlatfesztivál méhész díjazottjai mézet
A II. Nemzetközi méz-, pálinka- és párlatfesztivál méhész díjazottjai

Később több olyan szerveződés és program is létrejött, amelyhez a Pécsi Méhész Egyesület sikeresen tudott csatlakozni. A Baranya Vármegyei Önkormányzat segítségével Verőce megyével egy határon átnyúló, úgynevezett interreg pályázatot is sikerült elnyerni. Az interreg pályázatok célja, hogy erősítsék az Európai Unió egyes városai, régiói közötti együttműködést. Az együttműködést az egyesület töltötte meg tartalommal, amely elsősorban oktatási jellegű volt, de lehetőséget adott arra is, hogy piaci megjelenéshez szerezzenek be eszközöket.

A programok keretében iskolásoknak tartottak foglalkozásokat és mézkóstolást, például Pécsen a Horvát Nemzetiségi Iskolában, a baranyai méhészek pedig Horvátországban. Talán a legnagyobb hozadéka ennek a pályázatnak, hogy a mai napig is tart az együttműködés a horvát partnerekkel, így nemcsak hazánkban, hanem a határainkon túl is széles körben megismertethetjük a méz előnyeit.

A Pécsi Méhész Egyesület folyamatosan figyelte és ismertette a tagokkal a LEADER pályázati lehetőségeket is – amelyek célja a vidékfejlesztés a helyi politikai, gazdasági és civil szervezetek bevonásával –, és a lehetőségekhez mérten részt is vett bennük. Mostanra azonban jellemzően inkább egyéni pályázatokra van lehetőség, amelyeknél a vidéki települések vannak előnyben.

Szintén a Baranya Vármegyei Önkormányzattal együttműködve szervezik évről évre a vármegyei mézversenyt, amelyet tavaly immáron hetedik alkalommal rendeztek meg. Ennek keretein belül a Pécsi Méhész Egyesület feladata a lebonyolítás és a szervezés, az Önkormányzat pedig a díjak és oklevelek biztosításával járul hozzá a versenyhez. Ezen a versenyen szokták megválasztani „Baranya vármegye mézét”, amely helyezéssel az is együtt jár, hogy a vármegyei önkormányzat egy éven keresztül ezt a mézet vásárolja promóciós termék gyanánt.

A mézversenynek van egy jótékonysági vonala is: pályázni fajtánként három üveg félkilós mézzel lehet, és ebből egy üveg mézet minden esztendőben a Pécsi Regionális Véradó Állomás számára ajánl fel az egyesület.
Pécsen, a regionális véradó állomáson dr. Őri László, a BaranyaVármegyei Önkormányzat elnöke a vármegye méhészei által adományozott mézet ad ajándékba a véradónak
Pécsen, a regionális véradó állomáson dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke a vármegye méhészei által adományozott mézet ad ajándékba a véradónak
Forrás: Méhészet