0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Ha kistermelő vagy, töltsd ki Te is, nem bánod meg!

A rohanó mindennapokban a legtöbben ódzkodnak attól, ha bármiféle plusz feladat nyomja a vállunkat. Ám emiatt gyakran siklunk át olyan lehetőségeken, melyek akár hasznosak is lehetnek számunkra, és nem csupán felesleges időpazarlásnak minősülnek.

Beismerem, nekem sem jutott eszembe magamtól, hogy a szén-dioxid-kalkulátor kitöltése fontos lehet kistermelőként, ám a Kistermelők Lapja főszerkesztője megkért, amennyiben időm engedi, töltsem ki a kalkulátort és osszam meg a tapasztalataimat és véleményemet a programról.

A kalkuláció elindításához meg kellett adnom néhány személyes adatot: név, cégnév, adószám, e-mail cím (amire később kérhetem a kalkuláció eredményének kiküldését) és telefonszám. A regisztráció befejeztével már kezdődhetett is a kitöltés.

Illusztráció

A szén-dioxid-kalkulátor kitöltése

Első körben a termelési ágazatokat – vagyis a termesztett növények és a tenyésztett állatok listáját – kellett megadni, hogy a további kérdőíveken már specifikusan jelenjenek meg a kérdések.

A kitöltőprogram kitér az ágazatok energiafelhasználására – villamosenergia-, tüzelőanyag- és üzemanyag-felhasználásra –, itt szét kell választanom kistermelőként a háztartás és az ágazat szükségleteit. Kistermelői méretben folytatott tevékenység esetében általában nem rendelkezünk külön mérőórával, gyakran a háztartásban felhasznált energiával együtt kerül kiszámlázásra.

A következőkben már egyszerűbbnek és egyértelműbbnek bizonyult a kérdéssor, hiszen mindösszesen az első lapon bejelölt állatfajokra, korcsoportjaira vonatkozóan kellett megválaszolni a kérdéseket, mint az éves átlagos létszám, a nyitó- és zárólétszám, az élősúly és a tehenek esetében az éves tejtermelés mennyisége, illetve – ami szerintem ennek a kalkulációnak a legjelentősebb része – a trágyakezelés.

Az említett adatok beírásával be is fejeztük a kitöltést, azonnal lekérdezhető az eredmény, melyet lehet és célszerű e-mailben is kérni, hogy később visszanézhető legyen.
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: