Szerveink támogatásának sorában tavasszal, márciusban az epehólyag, áprilisban pedig a máj kerül sorra. A hagyományos kínai gyógyászat szerint az évszakhoz társított íz a savanyú, amely összehúz, összegyűjt, megköti és megtartja a testnedveket, valamint akadályozza az izzadást.
A savanyú élénkíti a májat, míg az édes hatására ellazul. A máj folyamatos tehermentesítése érdekében ajánlott rendszeresen fogyasztani a következő, frissítő hatású élelmiszereket: almát, citromot, csalánt, cseresznyét, málnát, egrest, meggyet, rebarbarát, spenótot, sóskát, petrezselymet, uborkát, hibiszkuszt, mértékkel ecetféléket, stb.
Íme néhány konkrét ötlet, amikkel harmonizálhatjuk a májunkat:
Almás méregtelenítő: turmixoljunk össze két megtisztított almát, egy nagy sárgarépát, 50 g főtt céklát, 100 g fehér szőlőt, majd fogyasszuk el 15 percen belül.
Zöld mártás: robotgéppel készítsünk darabos pasztát 1 durvára vágott mogyoróhagyma, két fokhagyma, 30-30 g bazsalikom, petrezselyem és koriander, 30 ml olaj valamint egy citrom levének felhasználásával. Keverhetjük kifőtt tésztához vagy burgonyanudlihoz.
Szedres ecet: tegyünk egy üvegbe 100 g érett, enyhén zúzott szedret, és 3 g összetépkedett mentalevelet, öntsünk rájuk 250 ml meleg ecetet. 2-3 hétig hűtőszekrényben érleljük, néha felkeverve. Szűrjük át tiszta üvegbe. Salátákhoz vagy hígítva üdítőitalként fogyaszthatjuk.
Málnakrémleves: 250 g málnát turmixoljunk 800 ml málnás joghurttal és 200 ml narancslével. Ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Lehűtve, málnaszemekkel díszítve találjuk.