0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 26.

Búzaszentelővel indult az idei program

A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel, mintegy 400 Kárpát-medencei gazdálkodó részvételével nyitotta meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a 2024. évi adománygyűjtését.

 Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen Kaplony településen is mintegy 140 magyar család foglalkozik mezőgazdasággal, mondta Magyar Lóránd Bálint, az RMDSZ parlamenti képviselője.

A Magyarok Kenyere program együttműködő szervezeteként hangsúlyozta: ez az összefogás hasznos kapcsolatot teremt gazdák és gazdaszervezetek, adományozók és rászorulók között, emellett nemzeti szintű szakmai együttműködés színtere is.

A partiumi gazdák pedig szívesen adományoznak, mert tudják, hogy jó helyre kerül az a bizonyos „kenyér”.

Forrás: Magyarok Kenyere

A Kárpát-medencei búzaszentelő a nemzetközösség, továbbá a gazdatársadalom ünnepe is, hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Emlékeztetett rá, hogy bár folyamatosan fejlődik a mezőgazdasági technológia, a gazdálkodás alapjai, a biológia törvényszerűségei nem változnak, és akkor van eredmény, ha a gazda és a környezete között összhang van.

Fontosnak nevezte, hogy a gazdálkodó terhei és kötelezettségei között is egyensúly legyen, és hogy az emberek tudják, milyen munka és erőfeszítés van az élelmiszer-előállításban.

Pataki Csaba Szatmár megye tanácselnöke örömét fejezte ki, hogy Szatmár megye adhatott otthont az eseménynek. „Azt a nyelvet érti a búza, mint a gazda, aki elvetette, a végén mégis egy kenyér lesz belőle” – mondta, és erőt, egészséget kívánt ahhoz, hogy bölcsen neveljük a magyar közösségeket, gyermekeinket.

föld
Forrás: Magyarok Kenyere

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is nemzetben gondolkodik, nem csupán országban, jelentette ki Luzsi József, a NAK alelnöke. „Nem számít, hogy máshol kel ki a búza és másutt élek én, ugyanaz a kenyér íze: mert a búza az élet” – fogalmazott. A búza a gazdának a reményt, a remény sokféleségét jelenti: hogy időben vethet, hogy jókor jön a csapadék, hogy bőséges lesz a termés, hogy el tudja tartani a családját, mindehhez pedig bíznia kell Istenben.

Hozzátette: az élelmiszer kemény munkánk gyümölcse, érték, ezért csökkentenünk kell az élelmiszerpazarlást.
Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Tolnai István református esperes, Vadas Krisztián görögkatolikus parókus, Bartha Zsuzsa unitárius lelkész, Illyés Sándor evangélikus lelkipásztor és Albert István Leánder kaplonyi házfőnök mondtak ünnepi áldást. A Szent Antal ferences templomban Schönberger Jenő püspök tartott ünnepi szentmisét

Végül Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, EP-képviselőjelölt köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a magyar identitás, a kultúra közössége összeköt bennünket, a Magyarok Kenyere program pedig túlmutat a számokon: a szolidaritás és nemzeti egység kézzel fogható példája.

Hozzátette: a mai embert próbáló időben a hit, a remény nyújt támaszt: a búzaszemet se vetné el a gazda, ha nem hinne benne, hogy termést hoz és megsokszorozódik, és ahogy a jó gazdának, nekünk is hinnünk kell a közösségi erőfeszítés sikerében.

Ez is érdekelheti:

Magyarok Kenyere: Együtt, egymásba vetett hittel

Város, ember, erdő – merre van a közös jövő?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: