Az egészséges táplálkozás és a különlegességek megismerése egyre fontosabbá válik az emberek számára, és mind többen keresik a különlegességeket az ismert zöldségek mellé.
Az amaránt (Amaranthus sp.) ősi gabona, melynek több ezer éves története van. A különböző fajtái minden kontinensen megtalálhatók, és eltérő körülmények között is jól termeszthetők. Viszonylag könnyű termeszteni, mert tűri a szárazságot és kevés növényvédelmi problémája van. Világszerte egyre népszerűbb gabona, hiszen egészséges és tápláló élelmiszerek alapanyaga.
A növény a nálunk is gyakori gyom, a disznóparéj rokona. Az amaránt szép lombozatú növény, a levelei széles körben felhasználhatók a konyhában. Textúrájuk hasonló a spenótéhoz, de az íze kicsit diósabb és fűszeresebb, frissen, salátákban, pörkölve, vagy akár levesekben is használhatjuk.
Az amarántok virágzata jelentős mennyiségű vízben oldódó festékanyagot tartalmaz (fajtánként más-más színűt: a bíbortól a lilán át a sárgáig), egzotikus, hatalmas virágzatával pedig dísznövényként is megállja a helyét. A megszáradt virágzatból kiválóan színező, vízben jól oldódó festékanyagot is készíthetünk, amit régen előszeretettel használtak ételszínezékként is.
Talajra nem igényes, de elsősorban a laza, jó vízgazdálkodású, tápdús talajokat szereti. Fajtától függően 1,2-2 méteres magasságú, színes, felfelé törekvő növény, napos helyen érzi jól magát.