0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 13.

6 különleges levél kertben és konyhában

A levélzöldségek nem csak látványosak, de változatos textúrájuk és ízük miatt különleges élményt nyújtanak a kulináris kalandorok számára.
A levélzöldségeknek sok előnyük van, ezért érdemes minden konyhakertben tartani belőlük. Többségük rövid tenyészidejű, vagy ha mégsem, akkor is hamar szedhetünk róluk leveleket konyhai alapanyagnak. Sokféle változatos ízű, sokféleképp felhasználható levél tartozik ebbe a csoportba. Vannak közöttük színesek, ezek tányérdíszítésként is jól mutatnak. Nagyobb cserépben termeszthetők, és virágágyásban is megállják a helyüket.
A levélzöldségeké egy igen hálás növénycsoport, mert vetést követően nagyon hamar elkezdhetjük felhasználni ezeket a konyhában, hiszen igen hamar megjelenik a növényeken a lomb.

Az egészséges táplálkozás és a különlegességek megismerése egyre fontosabbá válik az emberek számára, és mind többen keresik a különlegességeket az ismert zöldségek mellé.

amaránt

Az amaránt (Amaranthus sp.) ősi gabona, melynek több ezer éves története van. A különböző fajtái minden kontinensen megtalálhatók, és eltérő körülmények között is jól termeszthetők. Viszonylag könnyű termeszteni, mert tűri a szárazságot és kevés növényvédelmi problémája van. Világszerte egyre népszerűbb gabona, hiszen egészséges és tápláló élelmiszerek alapanyaga.

Gabonaként egyre ismertebb, ám saláta alapanyagként vagy zöldségként fogyasztva is berobbanhatna a köztudatba.

A növény a nálunk is gyakori gyom, a disznóparéj rokona. Az amaránt szép lombozatú növény, a levelei széles körben felhasználhatók a konyhában. Textúrájuk hasonló a spenótéhoz, de az íze kicsit diósabb és fűszeresebb, frissen, salátákban, pörkölve, vagy akár levesekben is használhatjuk.

Az amarántok virágzata jelentős mennyiségű vízben oldódó festékanyagot tartalmaz (fajtánként más-más színűt: a bíbortól a lilán át a sárgáig), egzotikus, hatalmas virágzatával pedig dísznövényként is megállja a helyét. A megszáradt virágzatból kiválóan színező, vízben jól oldódó festékanyagot is készíthetünk, amit régen előszeretettel használtak ételszínezékként is.

Eredeti élőhelyük Amerika és Délkelet-Ázsia. Nálunk egynyáriként tarthatók. A vetését április-május között érdemes elkezdeni, amikor a talaj már felmelegedett.

Talajra nem igényes, de elsősorban a laza, jó vízgazdálkodású, tápdús talajokat szereti. Fajtától függően 1,2-2 méteres magasságú, színes, felfelé törekvő növény, napos helyen érzi jól magát.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: