0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ezek az élelmiszerek akadályozzák meg a pihentető alvást

Az ideális alvási környezet teljesen sötét, kényelmesen hűvös és csendes. A sötétség fokozza a melatonintermelést. Az ajánlott hőmérséklet 15-19°C között van. És a háborítatlan csend magától értetődő...

Egy pohárka álomhozó itóka

Sokak esti, elalvás előtti rituáléjához hozzátartozik egy pohárka bor elkortyolása. Azonban az alkohol félreértett segítőtárs. Úgy érezzük, kellemesen elbódít és könnyebben elalszunk tőle, viszont összefügg a zavartabb, töredezettebb alvással.

Az alkohol érdekes módon egyszerre élénkít és elzsibbaszt. Ez azzal magyarázható, hogy hatása két ellentétes hatású neurotranszmitterre is kiterjed, az ellazulásban segítő GABA-ra és a serkentő glutamátra.

borEleinte a GABA-t aktiválja és azt az érzést kelti, hogy könnyebben át tudunk csusszanni vele az álomvilágba. Ám amint e kezdeti nyugtató hatása elmúlik, általában megnövekszik a glutamát szintje, mely úgy ad hírt magáról, hogy az éjszaka közepén felébredünk és aztán nehezen tudunk visszaaludni.

Ezenkívül az alkohol csökkentheti a REM alvás mennyiségét, ami azért kedvezőtlen, mert a REM fázis kritikus fontosságú az emlékek feldolgozása és megszilárdítása, valamint az érzelmek feldolgozása szempontjából.

Vizelethajtó hatása pedig arra kényszeríthet, hogy látogassuk meg a mellékhelyiséget. Végső soron nyűgösebben, kialvatlanul ébredünk. Mindent összevetve, az alkohol igencsak problémás altatószer, még az alvási apnoe tüneteit is rontja. Az alkohol feldolgozására 4-6 órára van szüksége a szervezetnek, ezért egy korai, 16-18 óra közötti vacsorához elfogyasztott kis pohár bor még beleférhet, ha nagyjából 23 óra körül szándékozunk lefeküdni.

Álmosító falatok

Habár a szénhidrátok enyhén nyugtató hatásúak, ha a vacsoránkat nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó, a vércukorszintet erőteljesen megemelő szénhidrátot tartalmazó étel alkotja, az megzavarja pihenésünket, mivel a szervezet kénytelen lesz egy jókora adag inzulin legyártásával válaszolni rá.

Ez a készültség hátrányosan érinti majd a melatonintermelést. Viszont ha túl alacsony a melatoninszintünk, rosszul fogunk aludni és nem lesz pihentető az éjszakánk. A nyugtalan éjszaka során túl kevés termelődik az ébresztésben jártas kortizolból, ezért reggel nehezünkre fog esni a felébredés, pláne a felkelés. Ahhoz, hogy hormonrendszerünk zavartalanul elkészíthesse esti álmosító koktélunkat, jobb, ha arra törekszünk, hogy a vacsoránk csak enyhe dombocskát, és ne kiugróan magas hegycsúcsot képezzen vércukorszintünkben.

Energikusságunk, pozitív hangulatunk, kognitív képességeink és általános egészségünk megőrzéséhez szükségünk van arra, hogy figyelembe vegyük a test szükségleteit. Ha megfontoljuk a fenti tanácsokat, illetve időben lefekszünk, javíthatunk az alvásunk minőségén, mely aztán az életminőségünkre is pozitív hatással lesz.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu