0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 10.

5 élelmiszer, amiből májusban a legtöbbet érdemes fogyasztani

Itt az idő, hogy a késő tavaszi, kora nyári termékek frissessége irányítsa a menüt!

A május tökéletes hónap arra, hogy  feltöltse hűtőszekrényét azokkal a friss termékkel, amelyeket a késő tavasz és a kora nyár kínál. Bár rengeteg ízletes élelmiszert érdemes májusban fogyasztani, íme az öt legfontosabb a  táplálkozási szakértők szerint.

Retek

Felfedezte már a friss saláta és a retek kombinációját? Nincs is jobb alkalom, mint most, amikor éppen szezonjuk van, hogy ezek is felkerüljenek bevásárlólistájára. Amellett, hogy gyönyörűek és ízletesek, táplálóak is. A retek tele van olyan tápanyagokkal, mint a C-vitamin, a kálium és a réz, illetve bizonyítottan antimikrobiális, rákellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik egészségünk megőrzését.

A retek frissen, önmagában vagy salátában is fogyasztható,. ropogós, frissítő ízt biztosít az ételeknek és jó hír, hogy a zöldje is ehető. Adja salátához, vagy párolja meg egy kis fokhagymával, hogy gyors és egészséges köretet kapjon!

Cseresznye

Május vége a cseresznyeszezon kezdetét jelenti. A korai gyümölcs nem csak finom és szemkápráztató, de számos jótékony hatást is kifejt egészségünkre. Egy adag cseresznye nagyjából 3 gramm rostot tartalmaz, mely hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, a bélrendszer és a szív egészségéhez is. Továbbá antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag, amelyek jótékonyan hatnak a krónikus betegségek megelőzésére, a korai öregedés elleni védelemre és a szív egészségének javítására.

A cseresznyét lehetőleg frissen fogyasszuk, de  adhatjuk reggeli napindító turmixunkba vagy használhatjuk joghurt, desszert feltétjeként is.

Kucsmagomba

A kucsmagombának alacsony a kalória- és zsírtartalma, ellenben magas a fehérje- és rosttartalma. Emellett számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, többek között D-vitamint, cinket, rezet és vasat. Antioxidánsokban is gazdag, gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokkal is összefüggésbe hozzák.

Használjon kucsmagombát tésztákhoz, köretekhez, lepényekhez vagy akár pizza feltétjeként. A hűvös tavaszi estéken készíthet belőle forró levest is, ropogós kenyérrel.

Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló: