A szénhidrátok a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alappillérei. Ugyanakkor nem mindegy, milyen formában visszük be őket, például, hogy színes mázzal bevont fánkot vagy inkább rostban gazdag zabkását fogyasztunk reggelire. A mindössze kis mértékben feldolgozott szénhidrátforrások ugyanis olyan hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a magas rost- és antioxidáns-tartalom, kiegyensúlyozott vércukorszint értékeket és hosszabb teltségérzetet eredményeznek, sőt még anyagcserénk gyorsabb ütemét is támogatják.
Az anyagcsere gyorsasága a genetikai tényezők mellett izommennyiségünk, pajzsmirigyünk, alvási és természetesen étkezési szokásaink függvénye. A rost- és tápanyagszegény diéta ugyanis lassú anyagcserét eredményez, mely következtében könnyebben szaladnak fel a pluszkilók is. Ám ha egészséges tápanyagokat kínálunk fel szervezetünknek, azt gyorsabb metabolizmussal fogja meghálálni, mely fogyás szempontjából is kulcsfontosságú.
Az alábbiakban a SheFinds életmódportál dietetikusainak listája alapján osztjuk meg azt a 9 élelmiszert, mely a leginkább támogatja anyagcserénk gyorsaságát.
Nagy szemű zabpehely
A zabpelyhek közül is kiemelkedik annak nagy szemű verziója. Ez ugyanis a lehető legkisebb feldolgozási procedúrán megy keresztül, megőrizve a zab értékes tápanyagait, rosttartalmát, melynek köszönhetően fogyasztása után hosszabb ideig kitart teltségérzetünk, nő a sejtek inzulinérzékenysége.
Bár az apró szemű zabpelyhet elég lehet csak beáztatni fogyasztás előtt, ezt a verziót érdemes inkább főzni. Ugyanis a nagy szemű zabpehely tápanyagait szervezetünk főzés után tudja legjobban hasznosítani.
Csicseriborsó
A csicseriborsó mindenféle étkezésbe beépíthető, kiváló szénhidrát- és fehérjeforrás, legyen szó húsevő vagy vegetáriánus, akár vegán étrendről.