0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 13.

8 étel, amiből többet kell ennie a gyors anyagcsere érdekében

Le a szénhidrátokat körülvevő stigmákkal és tévhitekkel! Az értékes makrotápanyag alábbi forrásai még anyagcserénknek is jót tesznek, így támogatva súlyvesztési céljainkat.

A szénhidrátok a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alappillérei. Ugyanakkor nem mindegy, milyen formában visszük be őket, például, hogy színes mázzal bevont fánkot vagy inkább rostban gazdag zabkását fogyasztunk reggelire. A mindössze kis mértékben feldolgozott szénhidrátforrások ugyanis olyan hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a magas rost- és antioxidáns-tartalom, kiegyensúlyozott vércukorszint értékeket és hosszabb teltségérzetet eredményeznek, sőt még anyagcserénk gyorsabb ütemét is támogatják.

zabkása

Az anyagcsere pedig lényegében nem más, mint a folyamat, melynek köszönhetően szervezetünk energiává alakítja át a bevitt táplálékot.

Az anyagcsere gyorsasága a genetikai tényezők mellett izommennyiségünk, pajzsmirigyünk, alvási és természetesen étkezési szokásaink függvénye. A rost- és tápanyagszegény diéta ugyanis lassú anyagcserét eredményez, mely következtében könnyebben szaladnak fel a pluszkilók is. Ám ha egészséges tápanyagokat kínálunk fel szervezetünknek, azt gyorsabb metabolizmussal fogja meghálálni, mely fogyás szempontjából is kulcsfontosságú.

Az alábbiakban a SheFinds életmódportál dietetikusainak listája alapján osztjuk meg azt a 9 élelmiszert, mely a leginkább támogatja anyagcserénk gyorsaságát.

Nagy szemű zabpehely

zabpehely

A zabpelyhek közül is kiemelkedik annak nagy szemű verziója. Ez ugyanis a lehető legkisebb feldolgozási procedúrán megy keresztül, megőrizve a zab értékes tápanyagait, rosttartalmát, melynek köszönhetően fogyasztása után hosszabb ideig kitart teltségérzetünk, nő a sejtek inzulinérzékenysége.

A hosszabb ideig tartó magas energiaszint pedig gyorsabb anyagcserét is eredményez.

Bár az apró szemű zabpelyhet elég lehet csak beáztatni fogyasztás előtt, ezt a verziót érdemes inkább főzni. Ugyanis a nagy szemű zabpehely tápanyagait szervezetünk főzés után tudja legjobban hasznosítani.

Csicseriborsó

A csicseriborsó mindenféle étkezésbe beépíthető, kiváló szénhidrát- és fehérjeforrás, legyen szó húsevő vagy vegetáriánus, akár vegán étrendről.

Számottevő rost-, vitamin-, és és ásványianyag-tartalmának köszönhetően gondoskodik a hosszan tartó teltségérzetről, támogatva anyagcserénket.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com

Magazin ajánló: