0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Éjjeli napszámosok 3: a kuvik

A baglyok felbecsülhetetlen vegyszermentes segítséget nyújthatnak nekünk a különböző mezőgazdasági kártevők elleni védekezésben, ha szánunk egy kis időt megismerésükre, megtelepedésük támogatására.

Az éjjeli napszámosok-sorozatban bemutatom azt az öt bagolyfajt, amely kötődik az emberi településekhez, mezőgazdasági területekhez. Ezek a baglyok felbecsülhetetlen vegyszermentes segítséget nyújthatnak nekünk a különböző mezőgazdasági kártevők elleni védekezésben, ha szánunk egy kis időt megismerésükre, megtelepedésük támogatására. Harmadjára egy gyakori, hasznos kis bagollyal, a kuvikkal (Athene noctua) ismerkedünk meg.

Madarunk testhossza mindössze 21-23 cm, szárnyfesztávolsága 54-58 cm. Testsúlya 150 és 220 gramm között változik. A tojók nagyobbak a hímeknél, színük barna, fehérrel pettyezve. A hasi rész világosabb, fordított színezetű. Tollfülük nincs; szemük élénksárga.

Bagolyköpet – a madár táplálkozási szokásainak lenyomata
Bagolyköpet – a madár táplálkozási szokásainak lenyomata

Élőhely

Eurázsiai elterjedésű faj, de előfordul Észak- és Északkelet-Afrikában is. Skandináviából hiányzik. Egyébként Európában mindenhol előfordul. Kedveli a nyílt területeket. Hazánkban az alföldi tanyavilágban, mezőgazdasági területeken a leggyakoribb.

Öreg gyümölcsösök, koros, odvasodó fákkal tarkított legelők, folyóárterek füzesei, öreg fasorok mind-mind kedvelt élőhelyei közé tartoznak. A kuvik kifejezetten keresi az ember közelségét, lakott területeken is szívesen költ.

Fészkelés

Évente egyszer költ. A tojásrakás ideje április-május. A párok évekig együtt maradnak, és területükhöz is hűségesek. Télen is fészkük közelében maradnak. A kuvik nászkiáltása könnyen felismerhető, hiszen a madár a saját nevét hallatja. A hím és a tojó egymásnak felelgetnek, gyakran nappal is, mivel a kuvik részben nappal is aktív, így viszonylag gyakran kerül szem elé. Fészket nem épít, faodvakban, régi ólakban, istállókban, öreg épületek tetőszerkezetében, gyurgyalagüregekben fészkel. De feljegyeztek olyan párt is, ami szénakazalban fészkelt. Speciális kuvik­odvakkal jól helyhez köthető.

 kuvik odú
Hengerodú kuvikok számára – ügyeljünk, hogy a nyestek ne férjenek hozzá!

A tojó leggyakrabban 3-5 (néha 2-7) tojást tojik a csupasz aljzatra. A tojó kotlik, a hím etet, időnként a tojó is vadászik. A tojások 24-28 nap múltán kelnek ki. A tojó melegíti a csupasz fiókákat, majd azok tollasodásával ő is etetésbe kezd. A fiókák négy hét után repülnek ki, a szülők ezután még egy hónapig etetik őket.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: