0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Nehézségek és lehetőségek a magyar állattenyésztésben

Bár az elmúlt időszak gondjai elsősorban a növénytermesztést sújtották, az állattenyésztők helyzete sem mondható rózsásnak.

Ezért nagy öröm, hogy az idei, 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a tavalyihoz hasonló létszámban voltak jelen a kiállítók, és idén a baromfifélék is megjelenhettek. Összeállításunkban a főbb állattenyésztési ágazatok helyzetét mutatjuk be röviden. magyar

Szarvasmarha: hatékonyságnövelés minden fronton

Wagenhoffer Zsombor
Fotó: Csatlós Norbert

Nehéz éve van a tejágazatnak, jelenleg hazánkban tejtermeléssel csak nullához közeli jövedelmet lehet elérni – válaszolta lapunk piaci viszonyokat firtató kérdésére Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) ügyvezető igazgatója. Ha a támogatásokat is beszámítjuk, akkor a kép már valamivel jobb. Ha pedig az elmúlt két évet nézzük, akkor elmondható, hogy miközben az a növénytermesztésnek katasztrófát hozott, a tejtermelők számára kifejezetten jó időszak volt. Nagy kérdés, hogy ez a mostani nehéz periódus milyen hosszú lesz. Az EU piacán három-négy hónapja befagyott a nyerstej ára, vagyis egy nagyon enyhe árcsökkenés figyelhető meg december óta. Idehaza a márciusi néhány forintos áremelkedés áprilisban megtorpant, és volt, ahol csökkenésbe csapott át.

Ami a húsmarhaágazatot illeti, a felvásárlási árak az utóbbi egy évben alig változtak. Figyelemre méltó azonban a vágómarhaárak felzárkózása a hízóalapanyagéhoz.

Korábban majdnem kétszer annyit fizettek kilónként a választott borjakért, mint a vágóbikáért és üszőért. Ez mára nagyon megváltozott: az utóbbi két évben a vágómarha ára nagyot ugrott, és ma már megközelíti a növendékek árát. Ettől azonban még a mostani olcsó takarmánnyal sem kezdtek el tömegével marhát hizlalni, mert nem lehet tudni, hogy a ma hízóba állított marha ára – a jó esetben is csak a 6-8 hónap múlva esedékes leadáskor – annyi lesz-e, mint ma.

A magyar holstein-fríz tehenek tejtermelésének színvonaláról elég beszédes szám, hogy a világon a mintegy 22 millió törzskönyvezett holstein-fríz tehén közül az országok rangsorában a hazai populáció az előkelő 5. helyen szerepel. Ez a kiváló eredmény nagyban köszönhető a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete által kidolgozott és vezényelt tenyésztési programnak és természetesen az abban résztvevő tejtermelőknek. A magyar holstein-fríz állomány tejtermelésének országos átlaga majdnem eléri a tehenenkénti 11 tonnát, a napi fejési átlag 35 kilogramm körül van. Ezt a hatalmas mennyiséget ráadásul javuló zsír- és fehérjeszázalékkal termelik ezek a tehenek.

magyar szarvasmarha statisztika

Húsmarha-állományunk minősége is sokat javult az utóbbi években. A fő termék itt a választott borjú, amelyek súlygyarapodása, izmoltsága egyre jobb. A termelők jobb tenyészbikákat használnak és gyorsabban cserélik le őket, mint korábban, így a genetikai előrehaladás felgyorsult. Ez a pozitív folyamat elsősorban a tenyészbikabeállítás-támogatásnak köszönhető, amit a MÁSZ kezdeményezésére és szakmai segítségével indított el az agrártárca 2019-ben.

szarvasmarha tehén fejés állattenyésztés magyarA hazai tejtermelő üzemek a régióban és a világon is a legnagyobbak közé tartoznak. A termelésellenőrzésben résztvevő állományokban az átlagos tehénlétszám meghaladja a 430-at, ami azt jelenti, hogy a kis létszámú, 100 alatti tehenészetek mellett gyakori az ezres vagy annál is nagyobb telep.

A tejhasznú tehenek száma csökken idehaza, ami nem egyedi eset, Európában már több mint tíz éve tart ez a folyamat, és az utóbbi időben a marhahús-fogyasztás visszaesése miatt a húsmarháké is. Hazánkban húsz évig töretlenül emelkedett a húsmarhák száma, de 2022-ben ez megállt. A MÁSZ ügyvezető igazgatója a következő években a tejelő marhák számának mérsékelt csökkenésére és a húshasznú tehénállomány stabilizálódására számít – a termelési mutatók javulása mellett.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: