0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

Nehézségek és lehetőségek a magyar állattenyésztésben

Bár az elmúlt időszak gondjai elsősorban a növénytermesztést sújtották, az állattenyésztők helyzete sem mondható rózsásnak.

A pályázatokról szólva ellentmondásos helyzetről beszélt, mivel jelentős (200 milliárd forint) forrás áll rendelkezésre a telepek fel- és megújítására, azonban a korábbinál kevesebb állattartónak van annyi saját forrása és mersze, hogy több száz milliós beruházásba kezdjen. Úgy véli, a következő időszakban az állat­alapú és a kamattámogatások lehetnek a fejlesztések mozgatói. A legtöbben jól tudják, hogy aki nem fejleszt, az néhány év alatt lemarad a versenytársaitól, aminek végzetes következménye lehet, így Wagenhoffer Zsombor reméli, hogy szép számban fognak pályázatokat benyújtani nyáron a gazdák.

Az intenzív tejtermelés – hasonlóan a sertéstartáshoz – visszaszorulóban van Nyugat-Európában, de a fajlagos termelés növekedése miatt, a korábbinál kevesebb telepen és tehénnel lehet ugyanannyi tejet, tejterméket előállítani.

A hazai tejágazat gyenge láncszeme a feldolgozóipar, ott kell további fejlesztéseket végrehajtani annak érdekében, hogy a nyerstej hazai ára európai összevetésben is javuljon. Az EU húsmarhaágazatára elsősorban a fogyasztás csökkenése és a klímaváltozás miatt szárazabbá, melegebbé váló klíma van hatással. A magyar húsmarhákat régóta elsősorban déli (Horvátország, Szlovénia, Koszovó, Olaszország) és keleti irányba (Izrael, Libanon, Líbia, Törökország) exportáljuk, nekünk ezek a piacok fontosak.

charolais borjas tehén díj alföldi állattenyésztési napok 2024 magyar tenyésztő
Fotó: Csatlós Norbert

A hódmezővásárhelyi kiállítás jelentőségéről az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a holstein-fríz fajtát a magyar tenyésztők hosszú ideje magas színvonalon mutatják be itt. A nemzetközi mércével mérve is kiválóan felkészített tenyészállatokat hagyományosan külföldi bírók – akik mindig dicsérik a csodaszép bemutatóteret – rangsorolják. A húsmarha-fajtabemutatók és showbírálatok színvonala az elmúlt tíz évben óriásit fejlődött. A francia fajták bemutatkozása nagyon látványos, a francia bírókból álló zsűri bírálatát sokan követik figyelemmel. Évek óta nagy verseny van a dobogóért a különböző kategóriákban. A nap fénypontja az összevetés, amikor a fajtagyőztesek közül választják ki a legszebb egyedet, amelyik megkapja a húshasznú fajták összevont nagydíját.

Baromfi: két tűz között

Csorbai Attila
Csorbai Attila: a hazai csirkehúskibocsátás évente 4-6 százalékot növekedve szépen lépeget felfelé
A baromfiárakat jelenleg két hatás alakítja: az egyik a beáramló ukrán csirkehús, ami érdemben növeli a mennyiséget, ezzel pedig lefelé nyomja az árat. A másik pedig az Európai Unióban felerősödött állatjólléti nyomás, ami viszont csökkenti a csirketelepítés sűrűségét

– jellemezte a jelenlegi piaci folyamatokat Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökigazgatója. Nyugat-Európában pedig nagyon sok vállalkozás – bár erre hivatalos uniós előírás nincs – enged ennek a nyomásnak, ezért egységnyi felületen 25-30 százalékkal kevesebb csirkét hizlalnak, így csökkennek a vágásaik is.

Tehát egyszerre van jelen egy többlet, a másik oldalon pedig egy szívóhatás az Európa nyugati felében csökkent termelés miatt. Az Ukrajnából érkező csirkehússal kapcsolatban a BTT igazgatója megjegyezte, hogy az különösen inkorrekt, hiszen nem felel meg az európai szabványoknak, a beáramló árut gyakorlatilag senki sem ellenőrzi. Ennek komoly élelmiszer-biztonsági kockázata (is) van, a veszélyre példa a nemrég kirobbant és halálos áldozattal is járó szalmonellafertőzés.

Az európai fogyasztói szokásokra jellemző, hogy a téli időszakban inkább a sertéshús dominál, míg a baromfihús-fogyasztás hosszú évek tapasztalatai szerint a grillszezonnal szokott növekedni. Ez nyilván idén is így lesz, a kérdés az, hogy merre billeg a mérleg nyelve az import okozta többlet és a megnövekvő kereslet viszonyában.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: