Az állategészségügyi előírások és az élőállat-szállítások szigorítása is mind abba az irányba hatnak, hogy feldolgozva kerüljön a hús az exportpiacokra. Jávor András szerint sok fejlesztés maradt el az ágazatban, elsősorban gazdaszinten, de a tenyésztési stratégiában is meg kell újulni. Hátránynak nevezte, hogy nem alakult ki az a nagyüzemi teleprendszer, mint például a sertésnél, így a juhállományok elaprózottak.

Az első lépés a technológiai megújulás és a takarmányozási struktúra megváltoztatása – mondja Jávor András. Ezen felül azonban a gazdák gondolkodásában is változásra van szükség, mert ők most még inkább abban gondolkodnak, hogy kiengedik a nyájat.
„Abban azért bízhatunk, hogy ahol jövedelem keletkezik, ott előbb-utóbb elindul a fejlődés. A pályázati lehetőségek a juhágazat számára is nyitottak, de a valódi fejlődéshez az elaprózódást kellene felszámolni, ezen felül pedig jó lenne néhány mintatelepet létrehozni, hogy a gazdálkodók konkrét példákon keresztül lássák, merre kellene továbbfejlődniük” – mondta Jávor András. magyar