0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A mustár csípőssége a talajtól függ?

Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a talajminőség hatással van a növények növekedésére, a betegségekkel szembeni rezisztenciára és a tápanyagfelvételre. Viszont rejtély volt az, hogy a növény ízét befolyásolják-e a talajlakó mikroorganizmusok.

mustár

Kutatók üvegházi kísérletekben mustárt termesztettek különböző helyekről – nyárfaligetekről, zsályamezőkről, amerikai sárgafenyő alkotta erdőkből és mezőgazdasági legelőkről – származó talajmintákból készített folyékony mikrobakivonatok felhasználásával. A virágföld, hőmérséklet, öntözés és tápanyagok ugyanazok voltak – csak a mikrobák tekintetében voltak eltérések.

A mustárt a könnyű termeszthetősége miatt választották. A mustármag csípős ízét a glükozinolátok okozzák, amik a keresztesvirágú növényeket védik a rovarok és kártevők ellen.

A begyűjtött mustármagokat csípősségükre vonatkozóan tesztelték. Azaz mérték a magokban lévő glükozinolátok koncentrációját.

A New Phytologist című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint, a kutatás eredményei alapján kijelenthető, hogy találtak bizonyítékot a mustár csípőssége és a talajlakó mikroorganizmusok közötti kapcsolatra, ám továbbra is kérdéses az, hogy miért lesz a mustár csípősebb bizonyos mikroorganizmusok jelenlétében.

Forrás: Cooperative Institute for Research In Environmental Sciences

Magazin ajánló: