Legismertebb nemzetségük az Allium. Hagymájuk, azaz a tápanyag-raktározásra módosult föld alatti szervük ehető, gyógyhatású, de a hagymafélék levelei és virágai is fogyaszthatók.
De mi is pontosan a hagyma botanikailag? Tulajdonképpen egy módosult leveles szár, amely túlélésre alkalmas tárolószervet hoz létre. Belül találhatók a raktározó, húsos hagymalevelek, ezeket pedig száraz, a védelmet szolgáló buroklevelek fedik. A hagyma rendkívül gazdag tápanyagokban és vízben, amelyek segítenek a növénynek életben maradni és új hajtásokat létrehozni, még akkor is, ha a körülmények nem ideálisak. A hagyma külső héja védi a belső rétegeket a környezeti hatásoktól, például a szárazságtól, a hidegtől vagy az állatoktól.
Ekkor a hagymán belül több hajtáskezdemény indul fejlődésnek, idővel az egyik domináns lesz, és elkezdi növekedését a hagyma tetején. Miközben a legfelső része felfelé nő, az alsó részek, vagyis az alsó levelek, a tápanyagok raktározását veszik át a hagyma tárolószervéből. Később ezen a domináns hajtáson alakul ki a virág, például a konyhakertekben is gyakran ültetett hagymafélék esetén.
A dísznövényként tartott hagymás növények többsége tavaszi virágzású, ami jó módszer a növényeknél az időbeli elkülönülésre, megelőzve a versengést. Hiszen a hagymások kihajtanak, virágoznak és vissza is húzódnak addigra, mire a felettük levő fák kilombosodnak és árnyékuk úgyis eltakarná előlük a fényt.
A hagymafélék (Allium nemzetség) széles körben elterjedtek a világ konyháiban, és az egyik legfontosabb zöldségfajcsoport, melyek emellett a fűszer- és gyógynövény-kategóriába is beleférnek, sőt számos dísznövényként ültetett fajuk is van. Az északi féltekén több mint 1200 faja és megannyi változata él az Allium nemzetségnek. A hagymafélék sokféle ízt és aromát adnak az ételeknek, és számos egészségügyi hatással rendelkeznek.
A vöröshagyma (Allium cepa) az egyik legelterjedtebb hagymafaj, sok változattal: például a lilahagyma, a hosszúkás sonkahagyma, a fehér gyöngyhagyma is ide tartoznak. Erőteljes, csípős íze miatt gyakran használják salátákban és más hideg ételekben. Nyersen vagy főzve is fogyaszthatjuk.
