Majd összegyűjti az elhasználódott vért és elküldi a tüdőbe megtisztítani. A sejtek a szív szolgálatai nélkül perceken belül meghalnak. kardiovaszkuláris
Fokhagyma
Serkenti a vérkeringést és megkönnyíti a szív munkáját. Csökkenti a koleszterin-, és a trigliceridszintet, valamint gátolja a vérrögök kialakulását. Tágítja a szívkoszorúereket, rugalmassá teszi a véredényeket, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Legelőnyösebb hatásai nyersen érvényesülnek.
Lenmag
A szívvédő omega-3 zsírsav legértékesebb növényi forrása, de ezen felül gazdag rostokban és antioxidánsokat is tartalmaz. Fogyasztás előtt érdemes megőrölni a magokat és úgy keverni az ételünkhöz, illetve olajából legalább egy evőkanálnyit elfogyasztani, vagy az ételünkhöz adni.
Fekete bab
Diófélék
Csordultig vannak töltve szívbarát hatóanyagokkal: E- és B-vitaminokkal, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő magnéziummal, koleszterinszint csökkentő élelmi rostokkal, valamint egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokkal. Az E-vitamin erős antioxidánsként hasznos a káros szabad gyökök elleni védekezésben, illetve a gyulladáscsökkentés egyik élharcosa. Az E-vitamin egy rendkívül fontos prevenciós faktor a kardiovaszkuláris megbetegedések kivédésében. A közönséges dióban pedig számottevő mennyiségben omega-3 zsírsav is található. Fogyasztásuk nyersen, magas zsírtartalmuk miatt mértékkel ajánlott.