
A fokhagymát (Allium sativum) ősidők óta használják mind fűszerként, mind gyógyászati célokra. A fokhagyma erőteljesebb és más aromával rendelkezik, mint a többi hagymaféle. Allicin nevű vegyülete erős antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
A póréhagymát (Allium porrum) hosszú, hengeres fehér szára és zöld levelei jellemzik. Íze enyhébb, mint a vöröshagyma vagy a fokhagyma íze, ezért is sokan kedvelik frissen, vagy levesként, főzelékként, salátaként. A póréhagyma gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, például A-, C- és K-vitaminban, folsavban és vasban. Az antioxidánsok segítik a gyulladások csökkentését és támogatják a megfelelő emésztést.
A metélőhagymát (Allium schoenoprasum) vagy snidlinget gyakran friss zöldhagymának nevezik.
Lila, rózsaszínű és fehér virágú változatai is vannak. A metélőhagymát gyakran salátákhoz, szendvicsekhez és más hideg ételekhez használják a friss, enyhe hagymaíze miatt, amit hőkezelés hatására nagyrészt elveszít. Gazdag C- és K-vitaminban, valamint antioxidánsokban és ásványi anyagokban, például káliumban és mangánban. Segíthet az immunrendszer erősítésében és a vérnyomás szabályozásában.

A medvehagyma (Allium ursinum) az egyik legkülönlegesebb hagymafaj, amely Európa erdeiben fordul elő. Széles, csúcsos, zöld leveleinek alakja eltér a többi hagymaféle hengeres leveleitől, ám jellegzetes hagymaízűek, főként frissen fogyaszthatók. A medvehagyma salátákban, levesekben és főételekben is megállja a helyét. Készülhet belőle pesto, de akár kenyerek, pogácsák ízesítője is lehet. Gazdag C-vitaminban, káliumban és kalciumban.
