A tulipán hagymája hagymafélék
A hollandok 1944 telén nagyon nehéz helyzetbe kerültek a háború során, mert rendkívül kevés volt az élelem. Az orvosok még a háború elején fogyasztásra alkalmasnak nyilvánították a tulipánhagymákat, de aztán végül elvetették az ötletet, hogy szükség esetén éhezés ellen felhasználják.
Ezzel legalább némi tápanyaghoz tudtak jutni az emberek. Lehetett kását, kenyeret, süteményt és fasírtot is sütni belőle. Fontos megjegyezni, hogy nem volt szabad túl sok tulipánhagymát enni, mert kiderült, hogy emésztési zavarokat okozhat. A hollandok élelmiszer-ellátása két hónap múlva állt helyre, de addig sokan ettek annak idején tulipánt.
Amit a kereskedelemben kaphatunk, azok dísznövények, kiültetési céllal kerülnek forgalomba, emiatt pedig teljesen más a növényvédőszer-használati protokolljuk, mint élelmezési célú növények esetén. Egyébként a virágszirmai is ehetők, főleg a vastagabbak az ízletesek és használhatók salátákba, esetleg túróval, vagy akár édes krémekkel töltve.
Ez is érdekelheti: