Kongnak a vészharangok, egyre több a vörös zászló
Egyre több kutatás foglalkozik az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel, és a tudósok rendszerint ugyanarra az eredményre jutnak:
Egy februárban közzétett metaanalízis, mely nagyjából 10 millió fő adatai alapján készült, szintén kimutatta, hogy még ha csupán étrendünk 10%-át teszik ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek, már az is növeli számos súlyos és végzetes betegség kockázatát. Ha pedig valaki ennél is többet fogyaszt belőlük, még inkább hajlamos lesz az olyan betegségekre, mint a tartósan magas vérnyomás- vagy koleszterinszint.

Sőt, a közzétett tanulmány a mentális betegségek megnövekedett rizikófaktorára is felhívta a figyelmet. A kutatók azt is hangsúlyozták, ha mindez nem lenne elég, az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatására még alvási nehézségeket is tapasztalhatunk.
Változás kell, de azonnal
Dr. Andrew Freeman, a denveri National Jewish Health egészségközpontjának igazgatója így fogalmazott az eredményekkel kapcsolatban: „Itt az idő, hogy ugyanolyan figyelmeztető címkékkel lássuk el az ultrafeldolgozott élelmiszerek csomagolásait, mint a cigarettákét. Az a probléma, hogy sokan ezekkel az ételekkel azonosítják a gyorsan és könnyen elérhető élelmiszereket. Pedig jobb lenne, ha egy zacskó chips helyett inkább almát, répaszeleteket dobnánk reggelente a táskánkba!
Az önkiszolgáló éttermekben, svédasztaloknál is szemléletváltásra van szükség, hiszen ott sokszor például nincs is gyümölcs kínálva desszertként, csak hozzáadott cukros opciók vannak” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ez is érdekelheti:
Súlyos betegségekért lehet felelős az ilyen élelmiszerek fogyasztása
Újabb kutatások bizonyították az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeit