Spenótos palacsinta
Hozzávalók
A palacsintához
- 250 g finomliszt • 1 tojás • 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor • 350 ml szódavíz
- 100 ml tej
A besamelhez
- 45 g liszt • 45 g vaj • 1 fél vöröshagyma • 1 babérlevél • 500 ml tej • őrölt szerecsendió • só
A töltelékhez
- 100 g sonka • 100 g spenót • 80 g bármilyen kemény, reszelhető sajt • kevés vaj a tűzálló edény kenéséhez
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A spenótot megmossuk, a vastag szárakat és levélereket eltávolítjuk, forró sós vízben pár perc alatt blansírozzuk, majd jeges vízbe tesszük, és szűrőben lecsepegetve hagyjuk kihűlni.
A besamelmártáshoz felforraljuk a tejet a hagymával és a babérlevéllel, majd állni hagyjuk, hogy kicsit kihűljön és összeérjenek az ízek.
A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejet és a szódavizet. Egy tálban a lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, a közepébe lyukat fúrunk, abba öntjük a tojásos mixet, és csomómentesre keverjük. 20 percig a hűtőben pihentetjük.
Leszűrjük a tejet, megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejet és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.
A sonkát csíkokra vágjuk, a spenótot nagyvonalúan felaprítjuk, a sajtot lereszeljük.
A palacsintákat kisütjük, megkenjük egyenként besamelmártással, megszórjuk sonkával, spenóttal, feltekerjük, majd a tűzálló tálba fektetjük őket. Meglocsoljuk a maradék besamellel és megszórjuk a reszelt sajttal.
180 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
Fotók: Koncz János, Neubauer Judit
Ez is érdekelheti: