0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Emlékek, ízek, Bánd

Provanszi hangulat fogad a finom eleganciával berendezett kis házban, és a házigazdát megpillantva értjük is, miért lengi körül francia könnyedség Bándon, egy kicsi bakonyi sváb faluban az Emlékek íze vendégházat. A történet pedig filmbe illő.

Spenótos palacsinta

Hozzávalók

A palacsintához

  • 250 g finomliszt • 1 tojás • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor • 350 ml szódavíz
  • 100 ml tej

A besamelhez

  • 45 g liszt • 45 g vaj • 1 fél vöröshagyma • 1 babérlevél • 500 ml tej • őrölt szerecsendió • só

A töltelékhez

  • 100 g sonka • 100 g spenót • 80 g bármilyen kemény, reszelhető sajt • kevés vaj a tűzálló edény kenéséhez

palacsintaEgy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A spenótot megmossuk, a vastag szárakat és levél­ereket eltávolítjuk, forró sós vízben pár perc alatt blansírozzuk, majd jeges vízbe tesszük, és szűrőben lecsepegetve hagyjuk kihűlni.

A besamelmártáshoz felforraljuk a tejet a hagymával és a babérlevéllel, majd állni hagyjuk, hogy kicsit kihűljön és összeérjenek az ízek.

A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejet és a szódavizet. Egy tálban a lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, a közepébe lyukat fúrunk, abba öntjük a tojásos mixet, és csomómentesre keverjük. 20 percig a hűtőben pihentetjük.

Leszűrjük a tejet, megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejet és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.

A sonkát csíkokra vágjuk, a spenótot nagyvonalúan felaprítjuk, a sajtot lereszeljük.

A palacsintákat kisütjük, megkenjük egyenként besamelmártással, megszórjuk sonkával, spenóttal, feltekerjük, majd a tűzálló tálba fektetjük őket. Meglocsoljuk a maradék besamellel és megszórjuk a reszelt sajttal.

180 fokon 10 perc alatt készre sütjük.

Fotók: Koncz János, Neubauer Judit

Ez is érdekelheti:

Twentysix, a nagyvárosi oázis

Teaidő

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: