0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Padlón a paradicsomárak a Benelux térségben

Az elmúlt hetek napsütéses időjárásában intenzíven érett a paradicsom a Benelux növényházas térségekben. Nagy a kínálati nyomás, az áruházak akcióznak, de egyelőre nem tudott fellélegezni a piac.

Ahogy a németországi agrárpiaci információkat gyűjtő és elemző AMI adataira hivatkozva a fruchthandel.de portál cikke írta, a kiskereskedelmi áruházláncokban állandók az akciók, hogy levezessék a nagy felhozatalt, de egyelőre így sem tud lépést tartani a kereslet a szedések tempójával. A Benelux-régió zöldségárverésein az árak tovább zuhantak, és a korábbi évek árszintje alá csúsztak.

Egyelőre nincs kilátás a helyzet konszolidálódására, hiszen még a korai ültetésű paradicsomállományok is bőven teremnek, miközben a későbbi ültetésűek, illetve a téli pótmegvilágítás nélkül neveltek most vannak teljesítőképességük csúcsán.

Nemcsak a standard nagybogyójú fürtös paradicsomok eladásával küzdenek; a kisbogyójú fajták ára is a padlón van.

Az előző évvel ellentétben, amikor a vírusfertőzés miatt sokan kénytelenek voltak lemondani a kisbogyójú fajtákról, ebben a szezonban ismét a szokásos területet ültették be. Az új fajták, amelyek többsége vírusrezisztens, jó termőképességűek, és így a tavalyinál lényegesen nagyobb mennyiség áll rendelkezésre ebből a termékkörből. (A paradicsom barna termésráncosodás vírusról – ToBRFV – van szó, amely átrendezte Európa paradicsompiacát, de mostanra minden nagyobb nemesítő, vetőmag-forgalmazó cég előállt a rezisztens kínálatával, ahogy ez a Kertészet és Szőlészet 22. lapszámában megjelent paradicsomhajtatás mellékletből is kirajzolódik.)

Így viszont az állt elő, hogy a kínálatot még jelentős árcsökkentés mellett sem lehet megfelelő mértékben elhelyezni, és még a prémium márkák sem tudják tartani az árakat.

Az áruházláncok és a diszkontok akciói lélegzetvételnyi teret kívánnak biztosítani. Németországban a 22. naptári héten 84 alkalommal szerepelt paradicsom az akciós újságokban, ebből standard fürtös paradicsom 27-szer. A Benelux államokból származó paradicsom akciós ára 1,11 és 1,99 euró/kg (kb. 430-770 Ft) között mozog. Mindeközben a Németországban termesztett standard fürtös paradicsomot 1,29 euró/kg és 3,06 euró/kg (kb. 500-1200 Ft) között hirdetik. Fürtös koktélparadicsom 22-szer szerepel a heti akciós újságokban, a holland áru 400 grammos tálcáját az akciókban 1 euróért (kb. 400 Ft) adják, a német áru csak 350 grammos kiszerelésű, de négyszer-ötször annyiba kerül.

Már egy héttel korábban, a 21. héten is igyekeztek az áruházláncok akciókkal élénkíteni a keresletet, de egyelőre nem szűnt meg a piacra nehezedő nyomás, írja az AMI adatai alapján a fruchthandel.de.

Ez is érdekelheti:

Korán kezdődött, de nem ér annyival előbb véget a német spárgaidény

Ennyi meggy fagyott el a lengyeleknél, jó hír lehet a hazainak?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: