0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Megfékezhetik az egyre aggasztóbbá váló madárinfluenza-járványt

Újabb tiltásokról érkeztek hírek az egyre terjedő madárinfluenza miatt, ugyanakkor a holland kormány bejelentése véget vethet az aggodalomnak, hiszen megfelelő vakcinát fejlesztettek ki a kór ellen.

Sajnos az immunizálás gyakorlatának bevezetéséig fel kell számolni a fertőzéssel érintett állományt, ami a magyar szárnyastelepeket sem kíméli. További probléma, hogy már emlősökre, így az emberre is átterjedhet a madárinfluenza.

Az Amerikai Egyesült Államok szigorította a szárnyasok és tojásaik importját Ausztráliából a madárinfluenza megjelenése miatt. A tiltás Victoria államra vonatkozik, ahol H5N1-fertőződött meg egy ember. A szárnyasokhoz kapcsolható termékek csak külön, egyedi hatósági engedéllyel szállíthatók Ausztráliából az Egyesült Államokba.

Ausztrália májusban detektálta az első H5N1 vírust emberben: egy Indiából érkező gyerekben mutatták ki a kórokozót. Azóta a beteg teljesen felépült. Ezzel párhuzamosan azonban a madárinfluenza H7N3 és H7N9 törzseit is azonosították két victoriai szárnyastelepen.

Az amerikai tiltás a hobbiból tartott állatokra, valamint az állatkertek közti tranzakciókra nem vonatkozik, ugyanakkor karanténidőszakra kötelezik a beutaztatott élő állatokat.

baromfi madárinfluenza

Szintén friss hír, hogy a holland kormány a napokban bejelentette: a gyakorlatban is hatásosnak bizonyult a tojótyúkok számára helyben kifejlesztett vakcina. A Ceva Animal Health és a Boehringer Ingelheim által kifejlesztett oltóanyag sikeresen védik meg az állatállományt a globálisan egyre nagyobb kihívást jelentő vírus ellen.

A madárinfluenza egyrészt jelentős pusztulást idézhet elő a baromfiállományban, ami megemeli a hús és a tojás piaci árát, de ami még nagyobb probléma, hogy az utóbbi időben emlősállatokra, és – ahogy az ausztrál példa mutatja – emberekre is átterjedt a kórokozó.

A madárinfluenza sajnos hazánkat sem kerülte el, áprilisban újabb telepeken mutatta ki a vírus jelenlétét a NÉBIH Békés-, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. A telepeken idegrendszeri tüneteket, valamint emelkedett számú elhullást tapasztaltak a gazdák az állományon belül. A mintákból a H5N1 altípust mutatták ki. Az érintett szárnyasállományt sajnos ilyen esetben szükséges felszámolni. Sőt, legutóbb egy házimacska is áldozatul esett a betegségnek.

Fontos, hogy a járvány korlátozásának érdekében a gazdálkodók betartsák a NÉBIH által előírt járványügyi szabályokat, és azonnal jelentsék, ha rendellenességet tapasztalnak az állomány esetében.

Aki többet szeretne megtudni a témában, ajánlott ellátogatni a NÉBIH témával foglalkozó oldalára: https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/madarinfluenza

Forrás: magyarezogazdadag.hu / agriculturedive.com/

Magazin ajánló: