0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Felgyorsították a fejlesztéseket – high-tech üvegházak Szegeden

Több telephelyen már 1991 óta hajtatnak zöldséget a szegedi Floratomnál, ahol élen jártak a talaj nélküli termesztés, valamint a biológiai növényvédelem meghonosításában is.

A besugárzás erősödésével (1700 joule/cm2 napi átlag felett) diffúz festékkel vonták be a tetőt, idén már április végén.

A szellőzőablakok a házak észak-déli tájolásából adódóan kelet-nyugati állásúak, a klímaszabályozást és a tápoldatozást természetesen számítógép vezérli. Az energiaernyő része az üvegház felszereltségének, árnyékolóernyő viszont egyelőre nincs benne, bár a mind gyakoribb 25 °C feletti átlaghőmérséklet nagy valószínűséggel ezt is indokolttá teheti. A 12 hektáron nyolc növénymérleg szolgálja a növények tápanyagigényének minél pontosabb kiszolgálását.

Számottevő megtakarítás

palánta
Az oltott, két szárra nevelt palántákat kókusztermesztőtáblákra ültetik. A leszedett leveleket a sorok alatt hagyják a szezon végéig

Idén január első hetében már palántáztak. A fürtös paradicsomból négyzetméterenként 1,8 két szárra nevelt palántát ültettek, ezért később sem kell újabb szárat meghagyni, így lehet leghatékonyabban elérni az egyenletes növényállományt. A szilva alakú koktélparadicsomnál azonban az ötödik héten négyzetméterenként négy szálra bővítettek, hogy növeljék a fajlagos hozamot, magyarázta Boda Péter telepvezető.

A technológiai felszereltség része a szén-dioxid-trágyázás, anélkül nem lehet eredményesen hajtatni ekkora tőszámmal. Az ilyen típusú házaknál Magyarországon a bevett gyakorlat a májusig adagolt szén-dioxid.

A függesztett csatornákban kókuszrost termesztőtáblákon hajtatnak, elsősorban azért döntöttek e közeg mellett, mert nem okoz gondot az elhelyezése leter­mesztés után. A táblákat visszaveszi a forgalmazó és virágföldet készít belőle, így megvalósul a körforgásos gazdálkodás.

Az első szedés előtt két-három zöld fürtöt kitakarnak, utána pedig úgy leveleznek, hogy egy zöld, egy érő és egy már piros bogyós, szedhető fürt látszódjon. A késsel eltávolított leveleket a sorok alá terített fehér szöveten hagyják egészen a termesztés végéig, ezzel is támogatva a biológiai növényvédelmet. A levelekkel ugyanis sok természetes ellenséget kidobnának. A munka könnyítésére a szezon végén A kiváló bogyóminőség és a növények kímélése érdekében metszik (ollóval) a fürtöket.

A hagyományos fürtös típusnál 5 bogyós, cseresznyeparadicsomnál 10-12, a szilva alakúnál 8-10 bogyós fürtöket nevelnek, és a kezdeti időszakban fürttartókat is használnak.

drénvíz
A drénvizet UV-szűrőkkel, ultrahangos megoldással és peroxid adagolásával kezelik, mielőtt visszaforgatják

Az új házakban az összes drénvizet visszaforgatják, aminek köszönhetően legalább 35-40%-os tápanyag-megtakarítást érnek el, árulta el Szabó Balázs. Az öntözővíz minőségét fordított ozmózison alapuló eljárással javítják, és ezzel növekszik a tápoldatozás hatékonysága is. A drénvizet pedig UV-szűrőkkel, ultrahangos megoldással és peroxid adagolásával kezelik, mielőtt visszaforgatják.

Több szakmai kutatás szerint a ToBRFV veszélyét nem növeli a drén visszaforgatása, mert gyökéren keresztül mindössze egy százalékos valószínűséggel fertőződik meg a növény.

A vírus főként a zöldmunka során a hajtásvégeken ejtett sebeken támad, és a növény fejlődésével utazik tovább az új hajtásrészekbe, magyarázta Boda Péter.

A vízellátás biztonságát négy, egyenként 360 köbméteres víztartály szavatolja. A kalcium-nitrátot folyékony állapotban veszik, mert így gazdaságosabb, mint a szilárd készítmény, még akkor is, ha meg kellett venni hozzá egy plusz tartályt.

paradicsomok
Tavaly a késői ültetés ellenére több mint 55 kilogramm fürtös paradicsomot szedtek négyzetméterenként

A biológiai növényvédelem jól működik, a Koppert receptúrája alapján dolgoznak, Forray Alfréd mellett a Laurens Team munkatársa, Kovács Gábor is rendszeresen látogatja a telepet.

A mostani energiaárak mellett a pótmegvilágítást nem tervezik bevezetni.

Tavaly a fürtös paradicsomból elérték a heti 2,8 kilogrammos hozamot, és a viszonylag késői ültetés ellenére összességében meghaladták az 55 kilo­grammos termésátlagot négyzetméterenként. A cseresznyeparadicsomból és a szilva alakúból pedig 27 kilogramm felett alakult a hozam.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: