0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Felgyorsították a fejlesztéseket – high-tech üvegházak Szegeden

Több telephelyen már 1991 óta hajtatnak zöldséget a szegedi Floratomnál, ahol élen jártak a talaj nélküli termesztés, valamint a biológiai növényvédelem meghonosításában is.

Gépesítés, nyomon követés

telep
Szigorú higiéniai szabályokat kell betartani a telepen
A munkaerő-toborzás egyre nagyobb gond, mert hektáronként hét-nyolc ember kell a paradicsomhajtatáshoz.

A Floratomnak nem célja, hogy külföldi munkaerőre támaszkodjon, de alkalmaznak például thaiföldieket is. Elégedettek velük, a már hosszabb ideje náluk dolgozó hazai kollégákkal azonban nem vehetik fel a versenyt, mondta Boda Péter.

A munkaerő-gazdálkodás szempontjából is előnyös az üvegházak bővítése, hiszen a tapasztalatok szerint 5-6 hektárnál kisebb telepeken fajlagosan több ember kell. A legutóbbi fejlesztés része volt a termés mozgatását, válogatását segítő gépsor beszerzése is. A sorokból kigurított szedőkocsikból szerelvényt képezve viszik a ládákat az új logisztikai csarnokba. Az oda érkező, frissen szedett paradicsommal teli kocsik mozgatása teljesen automatikus, egyedül a mérlegeknél kell a dolgozóknak egalizálniuk a kívánt mennyiséget a ládákban.

A kész ládák rakatolása, palettázása és pántolása ugyancsak teljesen automata géppel történik.
gép
A legutóbbi fejlesztés része volt a termés mozgatását, válogatását segítő gépsor beszerzése is

A nyomon követhetőségre is nagy hangsúlyt fektetnek, az egyes kocsikon lévő azonosító leolvasható a válogatógépen, így visszakövethető, ki, mikor, hol szedte a paradicsomot.

válogatás
A szomszédos üvegházból így szállítják a leszedett paradicsomot a válogatócsarnokba

Öt hűtőkamrájuk van, melyekbe egyenként körülbelül két kamionnyi áru fér. A hűtőben általában 14-15 °C-ot tartanak, de van olyan vevőjük, aki 8 °C-ra hűtve kéri a paradicsomot.

hűtő
A hűtőkamrákba körülbelül két kamionnyi áru fér

Naponta 50-70 tonna paradicsom megy át a rendszeren, és igen sokféle árut csomagolnak.

Az üvegházak építésekor két új termálkutat is fúrattak. A 12,7 hektáros telepet jelenleg tíz kút látja el hőenergiával, átlagosan 59-62 °C-os víz kerül a puffertartályba az időjárástól függően.

A termálvíz mellett a villamos energia egy részét is megújuló forrásból nyerik a telepen létesült napelemparknak köszönhetően.


Jobb lenne a papírdoboz a Floratom-Ker szerint

paradicsom
Főszezonban naponta 50-70 tonna paradicsom megy át a rendszeren, és igen sokféle árut csomagolnak

A klímaváltozáshoz hasonlóan nagy kihívás, hogy megtalálják azokat a paradicsom barna termésráncosodás vírussal (ToBRFV) szemben ellenálló fajtákat, amelyek hozamban és minőségben is versenyképesek. A nagy vírusnyomás miatt a biztonság kedvéért a két új 3 hektáros üvegházban kizárólag a vírusra magas ellenállósággal rendelkező hibrideket termesztenek, fürtös típusból az Enza Zaden Rhodium (E15A.43013) és Bronski (E15A.43014) fajtáit, a szilva alakúak közül az Ardiles Reina van termesztésben.

A 6,7 hektáros üvegházban viszont megkockáztatták, hogy maradtak a jól teljesítő, nem ellenálló fajtáknál (Presence és Albrice), és bíznak a szakmai tudásukban, valamint minden szükséges higiéniai intézkedést elvégeznek, hogy elkerüljék az esetleges vírusfertőzést.

A nem ellenálló fajták növényházába például csak az ott dolgozók léphetnek be. De az összes berendezésbe higiéniai, fertőtlenítő kapukon át lehet bejutni. Az eszközöket, ollókat soronként fertőtlenítik, és soronként cserélnek gumikesztyűt a dolgozók. A szezon végén pedig nem marad el az alapos fertőtlenítés, peroxidos felmosás, a felületkezelés a Menno Florades készítménnyel.

Boda Péter szerint igen sokat tehetnének a kertészek a fertőzés elkerülésére, ha a többutas, áruházláncok által preferált műanyag IFCO rekeszek helyett papírdobozokba szedhetnék a paradicsomot. A ládák nem megfelelő fertőtlenítéséből eredő hozamkiesés ugyanis jóval nagyobb veszteséget okoz, mint amennyi EPR-díjat kellene fizetni a kartonokra. A műanyag rekeszek ráadásul külföldön készülnek, mosásuk pedig terheli a környezetet.

Ezzel szemben a papírkartonokat itthon lehetne gyártatni, a papírhulladék újrahasznosítható.

Habár nem szabad elfelejteni, hogy ennek az ára is igen magas.


Ez is érdekelheti:

Magyar Paradicsom Napja

Helybe hozzák a legfrissebb eredményeket, információkat

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: