0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

A fokhagyma hatékonyan csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet

Egy kínai kutatócsoport a cukorbetegségre összpontosító tanulmánya kimutatta hogy a fokhagyma jelentősen csökkenti a vér glükóz-szintjét.

A glükóz és a lipidek kulcsfontosságúak az energia tárolás szempontjából, és ezek szabályozási zavara érelmeszesedéshez, cukorbetegséghez és zsírmájbetegséghez vezethet. Az egyes anyagcsere-betegségek jelenlegi kezelése a tünetek enyhítésére összpontosít, és további mellékhatásokkal járhat. A fokhagyma allicin tartalma egy szerves kénvegyület és potenciálisan képes szabályozni a glükózt és a lipideket. Azonban további kutatásokra van szükség a mechanizmusok, az optimális adagolás és a hosszú távú hatások megértéséhez.

A Nutrients folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy kínai kutatócsoport elemzésében összesen 1567 résztvevő vett részt különböző országokból, köztük Kanadából, az Egyesült Államokból, Koreából, Iránból, Pakisztánból, Indiából, Izraelből, Oroszországból, Lengyelországból, Brazíliából és Dániából. A résztvevők életkora 18 és 80 év között volt, a fokhagymára irányuló kísérleti időszaka pedig 3 héttől 1 évig terjedt. A résztvevőknek különböző egészségügyi állapotuk volt, például magas vérzsír szint (hiperlipidémia), 2-es típusú cukorbetegség, koszorúér-betegség, nem alkoholos zsírmájbetegség, szívinfarktus, elhízás, magas vérnyomás, policisztás petefészek-szindróma, és néhányan egészséges felnőttek is voltak. A legtöbb résztvevő nem kapott gyógyszert a vizsgálat során, míg néhányan folytatták napi gyógyszeres kezelésüket.

A fokhagymakészítmények között szerepelt por, nyers fokhagyma, olaj, érlelt kivonat és bélben oldódó bevonatú kapszula kiegészítők, változó napi adagokkal.

A metaanalízis a fokhagyma hatását vizsgálta a glükóz metabolizmus mutatóira nézve. A cukorbetegségre összpontosító tanulmányok közül 8 kimutatta a vér glükóz-szint jelentős csökkenését az egyes fokhagyma kiegészítők hatására. Továbbá figyelemre méltó hatást mutatott a HbA1c szintre és a kortizol-szintek szignifikáns csökkenését mutatta ki, míg további vizsgálatok pozitív hatást mutatott a HDL-koleszterin szintre nézve. Az LDL-koleszterin szint esetében a fokhagyma fogyasztása miatti jelentős csökkenést mutattak ki. Azonban 16 vizsgálat nem mutatott szignifikáns hatást a triglicerid-szintekre.

Összefoglalva, a fokhagyma jelentősen javította az vér glükóz, HbA1c, LDL és HDL koleszterin szinteket, de nem befolyásolta a trigliceridet. A fokhagyma különféle formái, például a nyers fokhagyma, az érlelt fokhagyma kivonat és a fokhagymapor tabletták hatékonyak voltak. A publikációs torzítások és a beavatkozások eltérései ellenére a fokhagyma jótékony hatása a vércukorszintre és a lipidprofilokra nyilvánvaló volt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / news-medical.net