0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Háztáji állattartás: ha közbeszól egy betegség

Minden gazdaság életében előfordulnak olyan időszakok, mikor a gazda vagy a gazda valamelyik család­tagjának betegsége miatt alig-alig jut erő, figyelem, idő a gazdaság működtetésére.

Milyen hatással vannak a munkánkra ezek az időszakok, és mit tehetünk azért, hogy minél kevesebb kárral vészeljük át őket? – erről szól ez a személyes tapasztalataimon alapuló cikk. gazda

Bölcs, öreg barátnő, Szőke Ildi néni – Isten nyugosztalja – lehetőségeihez mérten csodákat vitt véghez férjével, Laci bácsival kis háztáji gazdaságukban. Bár mindketten dolgoztak, és három jó étvágyú fiú­gyermeket neveltek fel, valahogy mégis jutott idejük erre! A berek szélén vásárolt, talán ha ezer négyzetméteres hétvégi telkükön vonalzóval karbantartott zöldségágyások sorakoztak, a háznál meg harminc éven át neveltek nyulakat.

Laci bácsi naponta kétszer takarította őket, kézzel kaszálta nekik szívességből használt telkeken a lucernát, Ildi néni meg pucolta, sütötte, főzte, befőzte a megtermelt javakat.
kecske gyerek gazda
Illusztráció

Ildi néni egyszer, mikor még csak tervezgettem, hogy magam is belevágok, olyasmit mondott nekem, ami egy életre belém égett.

Azt mondta, úgy állítsam be a gazdaságom méretét, hogy ne kelljen segítséget kérnem. Csak annyi jószágot tartsak, annyi földet vessek be, amivel magam is elbírok.

Ildi néni tudta, hogy a családban csak engem érdekel a gazdálkodás, és valóban, nem várhatom el a páromtól, anyukámtól, hogy ebben az esetben alkalmi segítségnél többet nyújtsanak nekem. Hiszen ők se kérik, hogy menjek be a céghez megírni egy programot, vagy javítsak ki néhány dolgozatot.

Bölcsnek gondoltam hát a tanácsot, igyekeztem visszafogni a lelkesedésem, és egy észszerű méretű állatállományt létrehozni, olyat, ami kompatibilis a lehetőségeimmel. Ami három kisgyerek mellett napi fél-egy óra munkával elműködtethető. Az – gondoltam magamban – nekem nem is munka lesz, hanem kikapcsolódás. gazda

No igen. Akkor, mikor minden rendben van.

kacsák
A kacsák anyukám szerint szinte kérik a kést
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: