Az ökológiai gazdálkodás az elmúlt években töretlenül fejlődik Európa-szerte, 2021-ben 15,9 millió hektáron, míg 2020-ban 14,7 millió hektáron folyt szigorú szabályozás mentén a termelés.
Ezzel szemben öt uniós országban az ökológiai gazdálkodás aránya 5% alatt marad, Máltán mindössze 1%, Bulgáriában és Írországban pedig 2%.
2012 és 2022 között Horvátország (+306%), Portugália (+278%), Bulgária (+182%), Franciaország (+179%), Magyarország (+145%), Románia (+123%) és Olaszország (+101%) mutatta a legnagyobb növekedést az organikus gazdálkodás területén.
Az ökológiai gazdálkodás az EU mezőgazdasági területének 10,5%-át tette ki 2022-ben.
A gabonafélék (gabona és vetőmag) organikus termelése viszont kisebb részt képvisel az EU-ban. A legmagasabb arányok 2022-ben Svédországban (7,0%), Észtországban (6,6%) és Olaszországban (6,4%) voltak.
Svédországban az organikus friss zöldségtermesztés aránya a legmagasabb az EU-ban (19,2%), melyet Németország (11,4%) és Olaszország (6,3%) követ.
Az Európai Bizottság „Farm to Fork” stratégiájának egyik célja a biogazdálkodás fejlesztésének ösztönzése. A stratégia 2030-ra kitűzte, hogy az EU mezőgazdasági területének legkevesebb 25%-án ökológiai mezőgazdasági termelés folyjon.