0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

„Sok fogyasztó nem is tudja, milyen egészséges a burgonya!”

A közelmúltban tartott „Mindent a burgonyáról” szakmai konferencián adta át az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács frissen alapított szakmai elismerését, „A Burgonyáért” vándordíjat, melyet elsőként Polgár Zsoltnak ítéltek oda.

„A régi magyar fajták kikoptak a termelésből már a hetvenes évek elejére, mert nem lehetett a vetőgumót egészségesen itthon előállítani, és még nem voltak készek azok a magyar fajták, amelyek rezisztensek az akkor megjelenő vírusbetegségekre”- hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy most már vannak ilyen fajtáink. A kilencvenes évek közepétől kezdve folyamatosan több mint tíz magyar fajta jelent meg, amelyek ellenállóak a legfontosabb vírusbetegségekkel szemben. Ezek közül azok, amelyek köztermesztésben vannak, már mind Keszthelyen születtek meg. Voltak hazai konkurenciák, de sajnos nem értek el olyan minőséget, amelyek életképesek. Ilyen a Balatoni rózsa, a Hópehely. Ezek a fajták már közel tízévesek, illetve vannak négy-ötéves új fajták, és lesznek újabbak is.

„Mára ott tartunk, hogy a nulláról, a nyolcvanas évek elejétől indulva fajtáinkkal mintegy 20-25 százalékos arányban visszahódítottuk a hazai piacot. Ez annak köszönhető, hogy a keszthelyi rezisztens fajtákat gazdaságosabban tudják a gazdák termeszteni”

– jegyezte meg Polgár Zsolt. Összehasonlítva teremnek annyit, vannak olyan finomak és olyan jó minőségűek, mint külföldi versenytársaik, viszont több éven át visszaültethetők. Jelentős gazdasági előny, ha nem kell évente új vetőburgonyát venni, mivel a magyar burgonyafajtákat egyszeri áron négyszer-ötször vissza lehet ültetni.

Tudjuk, a rezisztencia nemesítés folyamatos előremenekülést, folyamatos kihívást jelent. A burgonyavész – a szőlő peronoszpórájához hasonló, ugyanabba a családba tartozó gombás kórokozó – elleni rezisztencia mind a mai napig se itthon, se más által sincsen megnyugtatóan megoldva. Van növényvédelmi technológia, mely hatékony, de rezisztens fajta, olyan, amelyiket egyáltalán ne kellene permetezni, nincsen.

Változik a klíma, ahogy szárazabbak, melegebbek a nyarak, az alternáriás betegség is egyre komolyabb fejtörést okoz a burgonyatermesztők számára.

Tehát ez a két fő kórokozó, és egyikkel szemben sincsen megnyugtató megoldás. Ám ezek nem függenek össze a vetőgumó termeszthetőségével és a fajta többszöri visszaültethetőséggel, oda a vírusrezisztencia kell. A Keszthelyen kialakított rezisztencia az elmúlt 40 évben teljesen stabil, nem jelentek meg a kórokozó olyan rasszai, például a burgonya Y vírusnak, mely a meglévő rezisztenciát le tudná törni.

„Piacvezető a maga kategóriájában a Balatoni rózsa, másodiknak mondanám a Boton fajtánkat, ott van a Hópehely, a Démon, a Katica, egy újfajta jelöltünk a Balatoni sárga. Van egy salátaburgonyánk, a Basa névre keresztelt. Még forgalomban található a White Lady fajtánk is. Van egy chips fajtánk, igaz, hogy nincs hozzá chips ipar Magyarországon, és ezért nem termesztjük nagyobb arányban, ez az Arany chipke”- sorolta a keszthelyi fajtákat a szakember.

Mint elmondta, a nemesítés csapatmunka, s a keszthelyi csapatnak 25 éve a vezetője, így nem csoda, hogy egyes fajtákban több, mint 50 százalékban, másoknál ennél kisebb arányban van benne a keze.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: