0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A gyerekek nem születnek válogatósnak – interjú Okos Tímea táplálkozási tanácsadóval

A szakembert arról kérdeztük, hogyan tudták megoldani a kisgyerekkel történő utazást és táplálkozást, hogyan lesz valakiből válogatós gyerek, és mi a véleménye a hazai hozzátáplálási ajánlásokról.

Neked köszönhetjük az első magyar nyelvű BLW-könyvet, amely alapja a falatkás étkezés. Hogy látod, ma Magyarországon mennyire népszerű ez a módszer szülők/védőnők/orvosok körében? Történt változás az elmúlt évek során?

2019-ben jött ki az új magyar ajánlás, amely akár lehetett volna egy nagy ugrás és felzárkózás a nemzetközi irányokhoz, de ez nem így történt, hiszen hiába tudták, hogy amit a BLW-ről leírtak, az konkrétan hazugság (a hivatkozott kutatások egész pontosan az ellenkező eredményre jutottak, mint amit a szerzők megfogalmaztak), mégis megjelent így. Ez akkora negatív visszhangot keltett szakmai körökben, hogy kénytelenek voltak korrigálni és finomítani legalább egy, szakembereknek szóló kiadványban, de még így is

nagy elmaradásban van az ajánlás a nemzetközi trendekhez képest.
Forrás: Okos Tímea Instagram oldala

Éppen emiatt, mivel a hivatalos állásfoglalás ez, az egészségügyi szakembereknek pedig sokszor – teljes érthető okokból – sem idejük, sem energiájuk nincs a legfrissebb külföldi ajánlásokat keresgetni és olvasgatni, ezért egyrészt a hagyományokra, másrészt pedig a hazai ajánlásra alapoznak. Így lehet, hogy mai napig bevezetési sorrendes táblázatokat osztogatnak az olyan tanácsok mellé, minthogy (cukros) babakekszet mártogassanak a szülők gyümölcslébe, és így vezessék be a glutént.

De még így is az a tapasztalatom, hogy egyre többen mondják azt a konzultációkon, hogy a védőnő/gyerekorvos végre nemhogy hallott már esetleg a BLW-ről, hanem még támogatja is azt.

Volt, ahol a gyerekorvos megkérdezte a 3 éves gyerek szüleit, hogy maguk BLW-ztek? Abból gondolja, hogy két BLW-s gyerek van a 800 fős körzetében, és ez a kettő az, akivel az oltásokon kívül szinte sosem találkozott, azaz nem szoktak betegek lenni.

Erről is van kutatás egyébként, hogy a „rendes, felnőttes” mediterrán diétás ételekkel hozzátáplált és az ipari bébiételekkel hozzátáplált csecsemők mikrobiomja mennyire eltér, ma pedig ugye már tudjuk, hogy a legnagyobb immunszervünk a bélrendszerünk.

A szülők között pedig egyértelműen egyre nagyobb ismertségre és kedveltségre tesz szert a BLW és a falatkázás, már csak azért is, mert az „első generációs BLW-sek” szépen cseperednek, és ezeknek a családoknak a környezetében egyre többen látják a hosszú távú előnyeit, hogy ezek a gyerekek sokszor mennyire nyitottak, „jó evők”, sok zöldséget, gyümölcsöt esznek.

Nem az a „jó evő” gyerek, aki mindig, mindent megeszik, hanem az, aki alapvetően/általában nagyrészt nyitott az újdonságokra és az ételek jelentős részére. A BLW-nek nem kell reklám, szájhagyomány útján terjed.

Persze nem a BLW a szent grál, és a pürézést is lehet jól csinálni – a kettőt közelíti a legtöbb külföldi ajánlás azáltal, hogy leírják, lehet pürézni, csak az érettség jelei után teljesen felesleges. Még ha pürével kezdünk is, akkor is adjuk oda a kanalat, hagyjuk, hogy belenyúljon a baba (önállóság bátorítása). Illetve minél hamarabb, de lehetőleg nem később mint 6-7-8 hónapos korban kezdjünk másfajta textúrákat, puha falatkákat is adni. Ilyen esetben mindegy, hogy az első napokban, pár hétben pürével vagy falatkákkal kezdtünk.

Forrás: Okos Tímea instagram oldala

De ha képesek önállóan enni 6 hónaposan, akkor miért ne hagynánk ezt nekik? Nem véletlen tapasztalják sokan, hogy a baba szájzárat kap, ha a kanállal közelítenek felé, és csak az érdekelné, amit a szülők esznek.

Ahogy a babák maguktól átfordulnak, kúsznak-másznak akkor, amikor megértek rá és eljött az ideje, úgy van ez az étkezéssel is!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: