Okos Tímea küldetésének és hivatásának tekinti, hogy az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás területén segítse az embereket, családokat. A hazai BLW (Baby Lead Weaning), vagyis a falatkás, igény szerinti hozzátáplálás „szóvivője”, akinek elektronikus formában megjelent az első magyar BLW-könyve is. Tímea azt vallja, hogy a jóllét minőségi étkezéssel, mozgással és önmagunkkal való törődéssel kezdődik; a következő generáció egészsége pedig a mi kezünkben van.
Nem olyan rég még Nicaraguában éltetek, számos országban jártatok már a családdal. Mi az a legfontosabb tudás, amit a táplálkozás kapcsán magaddal hoztál az egyes országokból?
A fiunk most lesz 6 éves, és 60 országban jártunk már együtt. Ezekről az utakról a legszebb emlékeink és legjobb közös élményeink között a közös gasztro-felfedezések előkelő helyen szerepelnek, hiszen egy új ország, kultúra felfedezésének egyik legjobb módja az adott hely konyháján és ételein keresztül vezet. Ehhez pedig nyitottságra, rugalmasságra van szükség – nekem ezt éppen az utazás (és a pszichológia) adta meg, hiszen korábban sok éven keresztül voltak étkezési zavaraim. Az utazás nyitotta ki a világot ezen a téren is, és mutatott rá, hogy milyen börtönbe tudjuk zárni magunkat a merev és szigorú szabályokkal.
Ugyanígy nyitottságra és elfogadásra tanít azt látni, hogy máshol mások az „elfogadott” ételek és alapanyagok – például Nicaraguában a világ végén (13 óra folyami hajózásra a „civilizációtól”) a dzsungelben iguánát fogtak nekünk, Francia Guyanában a szaramaka gettóban pedig éppen általuk vadászott tapírt és majmot készítettek, vagy itt mondjuk tatu is szerepel az étlapon, Peruban pedig alapfogás a tengerimalac. Irakban reggelire sajtot, joghurtot meg mindenféle tejterméket esznek, és nem is hallottak még mondjuk érzékenységről/allergiáról (meg a gyerekmenüről), ahogy Nicaraguában sem.
Vannak még olyan szegletei a világnak, ahol látni lehet, hogy az emberek még mennyivel nagyobb harmóniában vannak a természettel, az onnan származó alapanyagokkal és így az étkezéseikkel is.