Bár az ételfüggőséggel kapcsolatban nincs konszenzusos tudományos álláspont – például a WHO nem ismeri el betegségként -, a CNN által szemlézett újabb amerikai kutatások megdöbbentő eredményt mutatnak, melyek középpontjában az ultrafeldolgozott élelmiszerek állnak.
A CNN által bemutatott személyek gyerekkorukban kezdtek el nagy mennyiségű, főként hozzáadott cukorral, sóval és zsírokkal telített ételeket fogyasztani. Idővel ez vált egyetlen örömforrásukká, miközben szégyellték rossz szokásukat mások előtt, és fizikailag is rosszul érezték magukat.
Ezek az mesterségesen ízesített, adalékanyagokkal teletömött ételek emelik a jó közérzetért felelős dopamin hormon szintjét az agyban, „túszul ejtve” a gyerekek agyát, akik idővel az ilyen élelmekben kereshetik a jutalom, a boldogság vagy a megnyugvás érzetét.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a túlsúly, a rákos megbetegedés, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a depresszió kockázatát.
és könnyebben hozzáférhetők, emiatt egyre többen – főleg az alacsony jövedelmű családok – fogyasztják őket.
A nagy mennyiségű só, ízfokozó, a rengeteg cukor pedig fájdalomcsillapító hatású lehet. Emiatt egyes kutatók szerint