0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 17.

Amerikai kutatók szerint komoly függőséget okozhatnak ezek az ételek

A Michigani Egyetem kutatói Ashley Gearhardt professzor vezetésével megdöbbentő eredményre jutottak az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztásával kapcsolatban.

Bár az ételfüggőséggel kapcsolatban nincs konszenzusos tudományos álláspont – például a WHO nem ismeri el betegségként -, a CNN által szemlézett újabb amerikai kutatások megdöbbentő eredményt mutatnak, melyek középpontjában az ultrafeldolgozott élelmiszerek állnak.

gyerek pizzát eszik
Fotó: Freepik
E szerint az amerikai gyerekek 12, a felnőttek 14 százaléka ételfüggő, ők főként az úgynevezett ultrafeldogozott élelmiszerek fogyasztását viszik túlzásba.

A CNN által bemutatott személyek gyerekkorukban kezdtek el nagy mennyiségű, főként hozzáadott cukorral, sóval és zsírokkal telített ételeket fogyasztani. Idővel ez vált egyetlen örömforrásukká, miközben szégyellték rossz szokásukat mások előtt, és fizikailag is rosszul érezték magukat.

A megszólaltatott kutató szerint a gyerekek jelentős része 2-3 éves korára jó eséllyel több ultrafeldogozott élelmiszert fogyaszt, mint zöldséget vagy gyümölcsöt, főként akkor, ha alacsony jövedelmű családban nevelkedik.

Ezek az mesterségesen ízesített, adalékanyagokkal teletömött ételek emelik a jó közérzetért felelős dopamin hormon szintjét az agyban, „túszul ejtve” a gyerekek agyát, akik idővel az ilyen élelmekben kereshetik a jutalom, a boldogság vagy a megnyugvás érzetét.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a túlsúly, a rákos megbetegedés, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a depresszió kockázatát.

Az ilyesmi ízfokozókkal, cukorral, zsírokkal telített élelmiszerek gyakran olcsóbbak, mint az egészséges ételek,
chipses tál
Fotó: Freepik

és könnyebben hozzáférhetők, emiatt egyre többen – főleg az alacsony jövedelmű családok – fogyasztják őket.

A szájban olvadó, krémes, vagy éppen ropogós textúrájú ételek azonnali jutalmazó hatást váltanak ki az agyban, így az élelmiszeripar szándékosan ilyen ételeket állít elő.

A nagy mennyiségű só, ízfokozó, a rengeteg cukor pedig fájdalomcsillapító hatású lehet. Emiatt egyes kutatók szerint

ezek az ételek olyan addiktívak lehetnek, mint az alkohol, vagy a dohány.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/edition.cnn.com

Magazin ajánló: