Egy új tanulmány szerint bébirépa heti háromszori fogyasztása jelentősen emeli a karotinoidok szintjét fiatal felnőttek bőrében. A karotinoid-szintet még jobban emeli, ha a bébirépa mellé bétakarotint tartalmazó étrendkiegészítő szedése is társul.
Az amerikai Samford Egyetem kutatója, Marry Harper Simmons szerint a korábbi tanulmányokhoz képest ez azért előrelépés, mert
Simmonsék ajánlása viszont jóval könnyebben kivitelezhető, hiszen a fő étkezések mellett, és hetente csak három alkalommal javasolnak bébirépa-fogyasztást.

A tanulmányt megelőző kísérlet során Simmons és csapata 60 fiatal felnőttnek adott négy héten át heti három napon 100 gramm répát. A résztvevők egy része emellé bétakarotint tartalmazó étrendkiegészítőt is kapott, egyesek csak multivitamint szedtek, míg a kontrollcsoport almát fogyasztott.
A karotinoidok természetes pigmentek, amik többféle zöldségben és gyümölcsben, sőt, még gombákban is fellelhetők. Általában ez az anyag felel azok vöröses, narancsos vagy épp sárgás színéért. Kutatások szerint e pigmentek emelkedett jelenléte a bőrben segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint egyes daganatos – prosztata-, mell-, tüdődaganat – megbetegedéseket. A karotinoidok legfontosabb forrása a répa, a sütőtök, a kukorica, a citrusfélék, a paradicsom és a görögdinnye. A karotinoidok zsíroldékonyak, így zsiradékot tartalmazó ételekben fogyasztva jobban hasznosulnak.