0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Egy új kutatás szerint ezért is érdemes répát fogyasztani

A tudomány eddigi álláspontjához képest jóval kisebb étrendbeli változás is elegendő ahhoz, hogy több karotinoid halmozódjon fel a bőrünkben, aminek számos pozitív egészségügyi hatása lehet.

Egy új tanulmány szerint bébirépa heti háromszori fogyasztása jelentősen emeli a karotinoidok szintjét fiatal felnőttek bőrében. A karotinoid-szintet még jobban emeli, ha a bébirépa mellé bétakarotint tartalmazó étrendkiegészítő szedése is társul.

Az amerikai Samford Egyetem kutatója, Marry Harper Simmons szerint a korábbi tanulmányokhoz képest ez azért előrelépés, mert

eddig úgy hitték, ennél jóval több zöldség és gyümölcs fogyasztásával lehet csak elérni a karotinoid-szint emelését.

Simmonsék ajánlása viszont jóval könnyebben kivitelezhető, hiszen a fő étkezések mellett, és hetente csak három alkalommal javasolnak bébirépa-fogyasztást.

sárgarépa karotinoidok
Illusztráció

A tanulmányt megelőző kísérlet során Simmons és csapata 60 fiatal felnőttnek adott négy héten át heti három napon 100 gramm répát.  A résztvevők egy része emellé bétakarotint tartalmazó étrendkiegészítőt is kapott, egyesek csak multivitamint szedtek, míg a kontrollcsoport almát fogyasztott.

A csak répát nassoló csoportnál 10,8, az étrendkiegészítőt is szedőnél már 21,6%-kal emelkedett ennek a természetes pigmentnek a mértéke. A csak multivitamint és csak almát fogyasztók esetében nem tapasztaltak változást a kutatók.

A karotinoidok természetes pigmentek, amik többféle zöldségben és gyümölcsben, sőt, még gombákban is fellelhetők. Általában ez az anyag felel azok vöröses, narancsos vagy épp sárgás színéért. Kutatások szerint e pigmentek emelkedett jelenléte a bőrben segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint egyes daganatos – prosztata-, mell-, tüdődaganat – megbetegedéseket. A karotinoidok legfontosabb forrása a répa, a sütőtök, a kukorica, a citrusfélék, a paradicsom és a görögdinnye. A karotinoidok zsíroldékonyak, így zsiradékot tartalmazó ételekben fogyasztva jobban hasznosulnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / news-medical.net

Magazin ajánló: