0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 2.

Kincsek a diófáról – nyáron is!

Ha dió, akkor hajlamosak vagyunk csupán a termésére gondolni, mint a bejgli alapanyagára. Ám ne felejtsük el, hogy a növénynek majdnem minden része hasznosítható. Merüljünk hát el egy kicsit abban, hogy mi minden van a kezünkben itt a nyár közepén!

Diólevél

diólevél

A diólevél nemcsak gyönyörű, de rendkívül hasznos is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és gyógyhatásai révén több betegség kezelésében is segíthet.

Tea

Ízletes és egészséges teát készíthetünk, ha a friss vagy szárított dióleveleket forró vízzel leöntjük, majd 10-15 percig áztatjuk. Emésztési zavarokra, bőrgyulladásra, sőt menstruációs görcsökre is hatékony lehet.

Fürdő

A diólevélből készült fürdő puhává és selymes tapintásúvá teszi a bőrt.

Ehhez a friss vagy szárított dióleveleket forró vízben kell áztatni, majd a leszűrt főzetet a fürdővízhez adni.

Hajöblítő

Áztassuk forró vízben a friss vagy szárított dióleveleket, majd a leszűrt főzetet öntsük a hajra. Fényesíti a hajat, és enyhíti a korpásodást.


Gyógyít és mérgez

dióA diófa fő gyógyító és mérgező hatóanyaga a juglon.

Mérgező hatása abban áll, hogy könnyen kapcsolódik fehérjékhez, a növényi, állati és gombaélet legfontosabb, meghatározó vegyületeihez, és azokat hatástalanítja.

Nem engedi működni a megtámadott rovar, féreg, gomba, baktérium életfolyamatait. A melegvérű állatok, így az ember is érzéketlenek a juglonra. És tudjuk, gombák, rovarok, baktériumok sora is immunisnak bizonyul a juglonnal szemben, de a két rezisztenciát nem helyes, ha egynek tekintjük. Az alacsonyabb rendű élőlények esetében valószínű, hogy csak töménység kérdése, hogy mettől kezdve mérgező számukra a juglon. A növények esetében is. Hosszú a juglonra érzékeny növények listája, mégis gyakori tapasztalat, hogy nem mindig károsodnak.

Vegyük példának az almafa és az azt halálosan károsító tűzelhalás-baktérium (Erwinia) esetét.

Köztudott, hogy az almafa elpusztul a juglon hatására.

Mégis, ha rendkívül kis mennyiségben, rendkívül hígan permeteznek juglont az almafára, a tűzelhalás-baktérium hal el, és az almafa megmenekül.


Fotók: Freepik, Pixabay

Ez is érdekelheti:

A dió nekünk terem

Csitkenye: az erdő aranya

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: